Οι Grande Fox είναι γνωστοί στους underground ψυχενδελικούς/heavy rock κύκλους της χώρας. Στη νέα δουλειά τους ‘’Documento’’ το ιδιαίτερο μουσικό στυλ τους εμφανίζεται ακόμα πιο δυναμικό.

Συστηθείτε στους αναγνώστες μας. Ποιοι είναι οι Grande Fox;

Καλησπέρα σας, ευχαριστούμε πολύ για την συνέντευξη αυτή. Είναι χαρά μας που συζητάμε εδώ μαζί σας.

Οι Grande Fox είναι μια μπάντα που ξεκίνησε το 2013 από την Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα από δύο φίλους που αγαπούσαν την μουσική και αποφάσισαν να δημιουργήσουν και να ενώσουν τις δυνάμεις τους και το όραμα τους. Ο λόγος γίνεται βέβαια για τον Νίκο (τραγουδιστής και Frontman) και τον Λευτέρη(Lead Guitar) όπου δημιούργησαν το σχήμα, το οποίο στα πρώτα του βήματα ξεκίνησε έχοντας 4 μέλη και παίζοντας διασκευές σε διάφορα μαγαζία της συμπρωτεύουσας. Τo πρώτο όνομα της μπάντας ήταν ‘’Fox Terrier’’. Στην πορεία και μετά από αρκετές αλλαγές μεταξύ των μελών του συγκροτήματος πήραμε την απόφαση να γράψουμε και να ηχογραφήσουμε τα πρώτα μας κομμάτια βάζοντας τον δικό μας χαρακτήρα και ύφος στην μουσική το οποίο θα χαρακτηρίζαμε ως ‘’Space Psychedelic Stoner Heavy Rock’’. Συνέχισαμε κάνοντας για πρώτη φόρα επαγγελματική φωτογράφιση και πολλά άλλα απαραίτητα πράγματα τα οποία προστέθηκαν στο υλικό μας.

 Έτσι μετά από όλα αυτά ήρθε ο πρώτος μας δίσκος, το πρώτο μας LP Album το 2016 με τίτλο ‘’Space Nest’’. Δύο χρόνια αργότερα ακολούθησε άλλο ένα άλμπουμ, αυτή την φορά όμως EP. Είναι μια τριλογία με τίτλο ‘’Kulning’’ στην οποία συνεργαστήκαμε με δύο εξαιρετικούς καλλιτέχνες, την Αγγελίνα Παπαδοπούλου στα γυναικεία φωνητικά και τον Stephen Keeman στον ρόλο του τσελίστα. Η τελευταιά μας δουλειά είναι όπως αναφέρατε το single Documento, ένας προπομπός για το καινούριο αλμπουμ που έρχεται σε λίγους μήνες. Αυτοί είναι με λίγα λόγια οι Grande Fox και οι πορεία μας μέχρι το σήμερα.

Μοιραστείτε μαζί μας την ιστορία πίσω από την επιλογή του ονόματος του σχήματος.

Όπως σας είπαμε και πιο πάνω, το αρχικό όνομα της μπάντας ήταν Fox Terrier. Αποφασίσαμε όμως να το αλλάξουμε για δύο λόγους. Ο πρώτος, όπως μπορείτε εύκολα να αντιληφθείτε, είναι γιατί παραπέμπει στην γνωστή σε όλους ράτσα σκύλου. Ο δεύτερος και πιο βασικός λόγος ήταν γιατί θέλαμε να έχουμε ένα όνομα πιο αντιπροσωπεύτικο ως προς το μεγάλα όνειρα μας και τις δυνατότητες μας για να φτάσουμε πιο ψηλά σε αυτόν τον δύσκολο δρόμο που έχουμε μπροστά μας στον χώρο της μουσικής. Κάτι που να μας χαρακτηρίζει περισσότερο, κάτι Grande όπως προσδιορίζεται και από την πρώτη λέξη. Όσον αφόρα την αλεπού, είναι ένα πολύ έξυπνο ζώο το οποίο θαυμάζουμε για τις ικανότητες του και τον τρόπο με τον οποίο επιβιώνει παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει εκεί έξω. Νιώθουμε λοιπόν πως αυτό είναι κάτι που μας συνδέει με αυτό το ζώο, και θέλουμε να κοιτάμε μπροστά πάρα τις δυσκολίες που έχουμε να αντιμετωπίσουμε.

Ποιοι καλλιτέχνες σας έχουν επηρεάσει;

Οι καλλιτέχνες που μας έχουν επηρεάσει είναι πραγματικά πάρα πάρα πολλοί και διαφορετικοί για τον καθένα από μας και μάλιστα κάποιες φορές ίσως και από άλλα είδη μουσικής πέραν του rock και metal. Αναφορικά μέσα σε αυτούς ή καλύτερα μέσα σε αυτά τα σχήματα είναι RageAgainstTheMachine, Godsmack, Limp Bizkit, Black Sabbath, System of a Down και πολλές άλλες.  Φροντίζουμε πάντα να βρίσκουμε την χρυσή τομή στις επιρροές όλων μας και έτσι κατ’ επέκταση όλο αυτό να δίνει την δική μας ξεχωριστή ταυτότητα στην μουσική μας.

Στη μουσική σας παντρεύονται περίτεχνα το rock, το metal και η ψυχεδέλεια. Πόσο εύκολο είναι αυτό το “πάντρεμα”;

Η μουσική μας πάντα είχε ,έχει και θα έχει πηγή την συλλογική δουλειά, επιρροές και ιδέες οπότε όλο αυτό το σύνολο που εκφράζεται στα τραγούδια μας είναι μια περίτεχνη ισορροπία πολλών πραγμάτων. Δεν μπορούμε να πούμε ότι είναι κάτι εύκολο η δύσκολο γιατί πάντα γίνεται με αγάπη για δημιουργία και έκφραση. Προσπαθούμε πάντα σε όλη αυτή την έκφραση να έχουμε αρμονικό δέσιμο και νόημα στο αποτέλεσμα.   

Ποιες αλλαγές στον ήχο σας παρατηρείτε στο νέο σας single σε σχέση με το “Kulning” EP. Οι αλλαγές αυτές έγιναν σκόπιμα ή αποτελούν τη φυσική εξέλιξη του ήχου σας;

Οι διαφορές είναι πράγματι μεγάλες μεταξύ τους. Το EP περιλαμβάνει τρία κομμάτια με περισσότερο ατμοσφαιρικό ήχο σε πιο υψηλές συχνότητες και με διαφορετικό ηχόχρωμα. Είναι κάτι πειραματικό, με μια μουσική που σε ταξιδεύει προσθέτοντας και τα μαγικά αυτά γυναικεία φωνητικά. Από την άλλη μεριά το Documento είναι ένα κομμάτι με πιο έντονο ύφος και επιθετικό χαρακτήρα. Δυναμικά riffs και ένα κομμάτι που δηλώνει σαφέστατα οργή. Και τα δυο είχαν την σκοπιμότητα τους. Η μουσική μας πάντα ειχε ως πηγή τις επιρροές μας ,τα δρώμενα και τις καταστάσεις του κόσμου ,την ψυχοσύνθεση μας εκείνο το διάστημα και πολλά άλλα. Γενικότερα όμως, αλλαγές και πειραματισμοί γίνονται και θα συνεχίσουν να γίνονται καθώς όπως έχουμε πει και σε άλλες συνεντεύξεις μας αρέσει να βλέπουμε και έξω από το κουτί, να πειραματιζόμαστε με διαφορετικά πράγματα στον ήχο μας διατηρώντας φυσικά τον χαρακτήρα μας.

Έχετε υλικό για την επόμενη κυκλοφορία; Πότε υπολογίζετε να είναι έτοιμη;

Το υλικό για την επόμενη κυκλοφορία μας είναι κατά ένα μεγάλο μέρος έτοιμο. Πιο συγκεκριμένα τα κομμάτια είναι έτοιμα όπως και όλα τα οπτικά που θα συνοδεύσουν αυτό το νέο LP με τίτλο Empty Nest. Αναμένεται να ξεκινήσουμε τις απαραίτητες διαδικασίες όσο αναφορά την κυκλοφορία του και το promo που θα ακολουθήσουμε ώστε να βγει και να παρουσιαστεί όπως πρέπει και επιθυμούμε. Υπολογίζουμε πως θα κυκλοφορήσει με το καλό μέσα στο έτος 2020.

Ποια η γνώμη σας για την rock και metal σκηνή της χώρας μας;

Η rock και metal σκηνή στη χώρα μας ανέκαθεν υπήρξε αξιόλογη κατά την γνώμη μας. Έχουμε πάρα πολλά δυνατά χαρτιά στο χώρο αυτό και ειδικά τον τελευταίο καιρό όπου όλο και περισσότεροι καλλιτέχνες και συγκροτήματα δείχνουν ότι έχουν αυτό που χρειάζεται και κάνουν την σκηνή αυτή να ανθίζει και να κάνει τα μάτια των άλλων χωρών να στρέφονται επάνω μας. Βέβαια όπως και πολλά άλλα πράγματα σε άλλους τομείς σε αυτή τη χώρα έτσι και η rock και metal σκηνή συναντάει απίστευτες δυσκολίες λόγω κουλτούρας και άλλων παραγόντων όσον αναφορά την προώθηση της και την διαφήμιση της προς τα έξω αλλά σιγά σιγά νομίζουμε ότι ο δρόμος οδηγεί σε καλύτερες μέρες και περισσότερη αναγνώριση.

Τι live εμφανίσεις έχετε στο πρόγραμμα για φέτος;

Στο θέμα των live η κατάσταση πάντα είναι ρευστή και προκύπτουν συνεχώς νέες προτάσεις για εμφανίσεις. Ήδη ξεκίνησε δυναμικά η χρονιά μας με ένα υπέροχο live στην λέσχη των Chopper Riders Club στην Θεσσαλονίκη στις 1 Φεβ 2020. Στο άμεσο μέλλον αναμένεται να ανακοινωθούν εμφανίσεις μας κυρίως εντός Ελλάδος. Προς το παρόν όμως έχουμε μια μεγάλη εμφάνιση εκτός συνόρων η οποία θα ανακοινωθεί και θα μάθετε περισσότερες πληροφορίες σύντομα.

Πείτε μας 5 δίσκους που θα θέλατε να είχατε ηχογραφήσει εσείς;

Πολύ καλή και προς βαθιά φιλοσόφηση ερώτηση αυτή.

Θα σας αναφέρουμε παρακάτω κάποιους από αυτους.

Guns n Roses – Appetite for destruction

Metallica – Load

Linkin Park – Hybrid Theory

Incubus – Science

Static X – Wisconsin Death Trip

Το θέμα με την μουσική δημιουργία είναι ότι ο κάθε καλλιτέχνης βάζει μέσα αυτό το κάτι που το καθιστά ξεχωριστό και ασχέτως από πόσους άλλους αναπαραχθεί, δεν θα έχει ποτέ το ίδιο αποτέλεσμα. Κατά καιρούς έχουν υπάρξει δημιουργίες πραγματικά επικών δίσκων από συγκροτήματα και κακά τα ψέματα ποιος δεν θα ήθελε να δημιουργήσει κάτι ανάλογο αλλά εκεί είναι που τίθεται το ερώτημα “θα ήταν άραγε το ίδιο”;

Πιστεύετε ότι είναι μια μόδα που θα ξεφουσκώσει η επάνοδος του ψυχεδελικού rock/metal στην επικαιρότητα;

Η γνώμη μας είναι ότι ειδικά στο χώρο της rock/metal σκηνής δεν υπάρχουν μόδες που έρχονται και φεύγουν ,απλά κάποιες φορές ίσως δημιουργούνται κάποιες τάσεις που επηρεάζονται από πολλούς παράγοντες. Η rock/metal σκηνή είναι μια μεγάλη ομπρέλα που σκεπάζει πάρα πολλά είδη και όλα βρίσκουν την ανάλογη ανταπόκριση και ακροατές. ΄΄Τα πάντα ρει΄΄ είναι η πιο σωστή απάντηση σε αυτό.

**Η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε από τον Μανώλη Μ.**

SOUNDCLOUD https://soundcloud.com/user-699685715-777881746