Καλησπέρα, Μαριαλένα! Καλώς ήρθες στο Musicmash.

Καλώς σας βρίσκω και ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση.

Πριν ξεκινήσω, θα ήθελα να αναφερθώ στον εντυπωσιακό σου δίσκο «Vanity» που με έχει κερδίσει από τις πρώτες ακροάσεις. Πώς το έχει αντιμετωπίσει ο κόσμος μέχρι στιγμής;

Μεγάλη μου τιμή να ακούω αυτά τα λόγια. Χαίρομαι πολύ. Ο δίσκος μπορώ να πω ότι έχει αρκετή ανταπόκριση σε Ελλάδα και εξωτερικό, κάτι που με χαροποιεί ιδιαίτερα. Τα σχόλια που ακούω και διαβάζω με συγκινούν ιδιαίτερα και με γεμίζουν δύναμη και κουράγιο για επόμενες δουλειές.

Που πραγματοποιήθηκαν οι ηχογραφήσεις του άλμπουμ και ποιος επιμελήθηκε την παραγωγή ;

H παραγωγή, όπως και η σύνθεση των κομματιών έγινε από τον καλό μου φίλο και συνεργάτη Βαγγέλη Γιαλαμά, ο οποίος ανέλαβε στην ουσία όλο το άλμπουν από την αρχή.

Πόσο καιρό κράτησε η σύνθεση των κομματιών;

Η σύνθεση κράτησε κάτι λιγότερο από έναν χρόνο. Σε κάθε κομμάτι που τελειώναμε, το ηχογραφούσαμε κατευθείαν μετά. Οπότε στην ουσία ο δίσκος ήταν συνολικά έτοιμος σε ένα χρόνο.

Το εξώφυλλο συνδυάστηκε εσκεμμένα με τον τίτλο «Vanity»; Μήπως έχει σχέση με τις μάταιες ορέξεις των ανθρώπων ή γενικά το τοποθετήσατε πιο αλληγορικά; Ποιος το επιμελήθηκε;

Τα περισσότερα κομμάτια του δίσκου έχουν να κάνουν με την εσωστρέφεια του ανθρώπου και το κακό που μπορεί να κάνει στον εαυτό του και ως επέκταση στο περιβάλλον μη γνωρίζοντας την δύναμη που κρύβει μέσα του. Το Vanity θέλει να περάσει ακριβώς αυτά τα συναισθήματα και για αυτό το επέλεξα και ως τίτλο του άλμπουμ, αλλά και ως official video clip. O Πάνος Βλασόπουλος έχει επιμεληθεί την φωτογράφιση και η Σέβη Σπανού το art design.

Μόλις κυκλοφορήσατε ένα ακόμα – και οφείλω να ομολογήσω άκρως εντυπωσιακό – lyric video για το άλμπουμ. Ήδη το «Prophecies» έχει πάει πολύ καλά.  Θα υπάρξει και άλλο βίντεο στο μέλλον;

Ευχαριστώ πολύ. Όπως προείπα, θα βγει και βιντεο κλιπ για τον δίσκο, πέραν των lyric videos, το οποίο και είχα σκοπό να κυκλοφορήσω αντί για δεύτερο lyric, αλλά με καθυστέρησε η κατάσταση. Το κομμάτι θα είναι το ομότιτλο. Για εμένα είναι ένα εξαιρετικά φορτισμένο κομμάτι, που ήθελα να περάσω πολλά μέσα από αυτό. Ελπίζω να το απολαύσετε και σεις, όσο εμείς στα γυρίσματα.

Υπάρχει περίπτωση να προωθήσετε και συναυλιακά το άλμπουμ στο μέλλον, εφόσον το επιτρέψει φυσικά ο κορωνοιός;

Φυσικά και αυτό είναι και το ζητούμενο για εμένα για κάθε καλλιτέχνη. Να μπορεί να μοιραστεί ζωντανά την μουσική του με τον κόσμο.

Η μουσική σου είναι ένα κράμα λυρισμού και progressive. Θα εξακολουθήσεις την ίδια πορεία που φαίνεται να είναι σαν  trademark στον ήχο σου;

Κατά πάσα πιθανότητα ναι, ίσως λίγο παραπάνω με συμφωνικό χαρακτήρα. Αλλά καλό είναι να δημιουργείς μία ταυτότητα που να σε αντιπροσωπεύει και ξεχωρίζει.

Σαν μια όμορφη γυναίκα στον metal χώρο, έχεις αντιμετωπίσει προβλήματα μέχρι στιγμής; Άνιση ή άσχημη μεταχείριση;

Αν και είμαι ένα σχετικά μικρό διάστημα στον συγκεκριμένο χώρο, ευτυχώς προς το παρόν μόνο σεβασμό έχω λάβει. Φυσικά παντού υπάρχει η αρνητική κριτική, αλλά κρατώ όσα πραγματικά με κάνουν καλύτερο άνθρωπο και μου είναι χρήσιμα για αυτό που κάνω, είτε αρνητικα, είτε θετικα είναι αυτά.

Κάνε μια ευχή για το μέλλον της ελληνικής σκηνής, μέσα από την καρδιά σου. Τι θα ήθελες να αλλάξει;

Δύσκολη ερώτηση. Πολλά πρέπει και οφείλουν να αλλάξουν θεωρώ, αλλά για να γίνει αυτό, πρέπει η χώρα πρωτίστως να έχει τις υποδομές για κάτι τέτοιο, ειδικά στην συγκεκριμένη σκηνή. Έχουμε πολλύ υποσχόμενες μπάντες και καλλιτέχνες στην μέταλ σκηνή, δυστυχώς δεν λαμβάνουν όσα θα άξιζαν. Αυτό συμβαίνει διότι η χώρα αυτή ποσοστιαία δεν προτιμάει αυτό το είδος. Θα μπορούσαν να υπήρχαν μουσικά δάνεια και πολλά βοηθήματα από το κράτος για το σωστό ξεκίνημα μίας μπάντας. Πράγματα που συναντάς κυρίως σε σκανδιναβικές χώρες. Αλλά όπως προείπα, για κάτι τέτοιο θα πρέπει να υπάρχει κυρίως η θέληση του κράτους. Είμαστε μία χώρα που διώχνει τα παιδιά της. Αν θέλεις αυτό να το ακολουθήσεις επαγγελματικά, μόνο να φύγεις έξω μπορείς.

 

Μαριαλένα, σε ευχαριστούμε πολύ! Ο τελευταίος λόγος για το κλείσιμο της συνέντευξης ανήκει σε σένα!

Εγώ να σας ευχαριστήσω για την όμορφη αυτή συζήτηση. Ελπίζω και εύχομαι να βγούμε σύντομα απο όλο αυτό. Να επανέλθουμε στην κανονικότητά μας. Μία συμβουλή με πολλή αγάπη προς όλους. Μην παρατάτε ποτέ τα όνειρά σας. Κάθε μέρα να παλεύετε για αυτά. Ο μόνος που μπορεί να σταθεί εμπόδιο στον δρόμο μας, είναι ο ίδιος μας ο εαυτός.

 

**Η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε από τον Μανώλη Μ.**