Οι Piranha δημιουργήθηκαν το 1987 και πρόκειται για ένα από τα παλαιότερα metal συγκροτήματα της ελληνικής σκηνής. Μετά από τρες κυκλοφορίες το συγκρότημα διαλύθηκε στα τέλη του 2001, ωστόσο, το 2017 οι Piranha επανασυνδέθηκαν και το 2020 κυκλοφόρησαν την μέχρι σήμερα πιο πρόσφατη δουλειά τους, με τίτλο “Arise from the Shadows”.

Το “Arise from the Shadows” ανοίγει με το τραγούδι “Nuclear Disease”, ένα γρήγορο, επιθετικό thrash/speed τραγούδι που συνδυάζει στον ήχο του αρκετά στοιχεία από death metal. Οι Piranha κάνουν δυναμική αρχή και αρπάζουν τον ακροατή από το λαιμό από τα πρώτα λεπτά, με αυτό το thrash/speed χάος. Ωστόσο, παρά το γεγονός πως κάποιος θα περίμενε το εναρκτήριο τραγούδι να δίνει το ρυθμό και να θέτει τις βάσεις του άλμπουμ, στο “Arise from the Shadows” τα τραγούδια σιγά σιγά απομακρύνονται από την κατεύθυνση  που δείχνει το “Nuclear Disease”, με τον κύριο κορμό του άλμπουμ να δομείται από διαφορετικές επιρροές. Τα έντονα thrash/speed στοιχεία επανέρχονται ξανά στο τραγούδι “Haze”, με τους Piranha να κλείνουν όπως ξεκίνησαν.

Μετά το “Nuclear Disease”, δεύτερο είναι το τραγούδι “Eternal Night”. Με λιγότερες επιρροές από thrash και speed metal, το δεύτερο τραγούδι του δίσκου παρουσιάζει ένα σκοτεινότερο προφίλ, με πιο έντονα τα death metal στοιχεία ενώ η μελωδία του το κινεί σε πιο melodic death metal μονοπάτια. Τραγούδια όπως τα “Reborn” και “Endless Dream” ακολουθούν παρόμοιο μουσικό μοτίβο με έντοντα μελωδικά και death metal στοιχεία, ενώ παρόν είναι και το επικό στοιχείο στις συγκεκριμένες συνθέσεις. Από την άλλη, το τραγούδι “Dead Boat” ξεφεύγει ελαφρώς από το παραπάνω πρότυπο, παρουσιάζοντας groovy death metal riffs επηρεασμένα από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού αλλά και με μια doom, σκοτεινή ατμόσφαιρα.

Στο “Arise from the Shadows”, οι Piranha καλύπτουν ένα μεγάλο εύρος του extreme metal, ξεκινώντας από το speed/thrash μέχρι και το melodic death metal. Σε συνδυασμό με τα blackish φωνητικά και την old-school προσέγγιση στον ήχο, οι Piranha προσφέρουν μια φοβερή extreme metal εμπειρία που αξίζει την στήριξή μας και δεν μπορώ παρά να την προτείνω.

 

**Το review πραγματοποιήθηκε από τον Μανώλη Μ.**

 

www.facebook.com/piranhagreekmetalband/ 

https://www.instagram.com/piranhagreece/ 

https://www.youtube.com/channel/UC9jaODzEK7XNFjMwL-TogEg 

PIRANHA – ARISE FROM THE SHADOWS – PLATFORMS 

https://ffm.to/2aqy5n