Οι Rebel Dogs είναι ένα νεοσύστατο heavy rock σχήμα που πραγματοποιεί τα πρώτα του βήματα στο χώρο, σε μια περίοδο που η ελληνική σκηνή βρίθει ποιότητας και ποικιλίας. Επικοινωνήσαμε μαζί τους, με αφορμή τη προσεχή συμμετοχή τους στο Eurifest της Σαλαμίνας τη Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου και μάθαμε πράγματα, τόσο για τους ίδιους, όσο και για την αντίληψή τους περί όλων όσων συμβαίνουν γύρω τους. Μια ενδιαφέρουσα συζήτηση με μία μπάντα που –όπως φαίνεται- έχει πολλά ακόμη να δώσει!

Γεια σας Rebel Dogs. Μόλις άκουσα το EP σας online και ομολογώ ενθουσιάστηκα. Θα υπάρξει νεότερο υλικό σύντομα; Πότε θα σας χαρούμε σε full length album;

Ευχαριστούμε κι ελπίζουμε με ακόμα μεγαλύτερο ενθουσιασμό να υποδεχτείτε στο μέλλον το full length album. Βέβαια αυτό δεν είναι κάτι που θα συμβεί άμεσα. Αν όλα πάνε καλά, υπολογίζουμε τον Ιανουάριο να μπούμε στο στούντιο και να ξεκινήσουμε τις ηχογραφήσεις για το άλμπουμ. Το υλικό είναι σχεδόν έτοιμο. Δουλεύουμε κάποιες τελευταίες λεπτομέρειες. Παρ’ όλα αυτά, πολύ σύντομα θα δημοσιεύσουμε μια διασκευή που γουστάρουμε και παίζουμε και σε κάποια live. Πιθανότατα θα συνοδεύεται και απο βίντεο.

Είστε μια πολύ νέα μπάντα, όμως δεν νομίζω πως είναι η πρώτη φορά που επιχειρείτε μια μουσική σύμπραξη. Ανήκαν τα μέλη σε άλλες μπάντες της σκηνής παλαιότερα;

Ο Σταύρος (drummer) έχει παίξει παλαιότερα στους Bone To Rust. Οι υπόλοιποι συμμετείχαν σε project με πιο metal και progressive προσανατολισμούς.

Γιατί Rebel Dogs λοιπόν; Το όνομα δίνει μία αίσθηση οργής. Είναι τελικά η οργή κινητήριος δύναμη για δημιουργία και έκφραση;

Η οργή είναι πολύ δυνατό συναίσθημα. Heavy συναίσθημα θα μπορούσαμε να πούμε. Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να διαχειριστείς την οργή απ’ το να την διοχετεύσεις στην μουσική. Να την μετατρέψεις σε δημιουργία. Άρα προφανώς και είναι κινητήριος δύναμη και μας δίνει μεγάλη ώθηση.

Τι σας οργίζει περισσότερο στην Ελλάδα του σήμερα;

Το πόσο απαθής είναι πλέον ο κόσμος σε όσα συμβαίνουν, είτε συμβαίνουν στο επίπεδο της καθημερινότητας είτε στο ευρύτερο κοινωνικοπολιτικό περιβάλλον της χώρας. Δεν απλώνουμε το χέρι μας να βοηθήσουμε έναν συνάνθρωπο που έχει πέσει. Μας έχουν αφαιρέσει βασικές ελευθερίες και δεν αντιδρά σχεδόν κανείς. Δεν ανοίγει ρουθούνι! Οι άνθρωποι γινόμαστε όλο και λιγότερο άνθρωποι κι όποιος μένει πίσω σε αυτή την “εξέλιξη” εύκολα χαρακτηρίζεται ως “νεάντερταλ” ή στην καλύτερη ως ρομαντικός μαλάκας. Είναι πραγματικά εξοργιστικό το γεγονός ότι η πλειοψηφία της κοινωνίας τα προσπερνά όλα αυτά με απάθεια και κοιτάζει απλά πως θα βολευτεί.

Αν θα έλεγες πως υπάρχει ένας παράγοντας που κρατάει πίσω την –καθομολογουμένως ποιοτικότατη- εγχώρια ροκ σκηνή, ποιος θα ήταν και γιατί;

Γενικότερα θεωρώ πως η σκηνή προοδεύει. Όσον αφορά τα συγκροτήματα, η ποιότητα όλο και ανεβαίνει. Σχετικά με τις διοργανώσεις, γίνονται σημαντικά βήματα και υπάρχουν άνθρωποι που αντιμετωπίζουν με επαγγελματισμό αυτό το κομμάτι και συνολικά φαίνεται να κινείται περισσότερο κοινό προς την εγχώρια ροκ σκηνή. Ίσως η αντιμετώπιση των μουσικών να αποτελεί ακόμα το σημαντικότερο μειονέκτημα του χώρου, κι αυτό είναι αρκετά αποθαρρυντικό για τους ίδιους τους μουσικούς. Ελπίζω με συντονισμένη προσπάθεια και αμοιβαίο σεβασμό να φτάσει και αυτό σε καλύτερο επίπεδο.

Έχετε λοιπόν ξεκινήσει μια σειρά συναυλιών για τη παρουσίαση του υλικού σας. Πώς ανταποκρίνεται ο κόσμος μέχρι στιγμής; Σας δίνει κίνητρο για τη συνέχεια αυτή η ανταπόκριση;

Ακούμε ωραία λόγια, ενθαρρυντικά σχόλια, αυτό όμως που πραγματικά μας ωθεί να συνεχίσουμε να προσπαθούμε και να δημιουργούμε, είναι τα κεφάλια που βλέπουμε να κουνιούνται στους ρυθμούς μας την ώρα που παίζουμε τα τραγούδια μας.

Φαίνεται πως ο δρόμος για τη heavy rock σκηνή της Ελλάδας είναι ανοιχτός, χάρη στα επιτεύγματα συγκροτημάτων όπως οι Planet of Zeus, 1000mods και Nightstalker σε Ελλάδα και εξωτερικό. Αρκεί λοιπόν η επιλογή του εν λόγω μουσικού είδους και η συνθετική ποιότητα ή υπάρχουν κι άλλοι παράγοντες που απογειώνουν τη προσπάθεια μιας μπάντας και τη βοηθούν να περάσει στο επόμενο επίπεδο;

Αρχικά, θεωρούμε ότι είμαστε τυχεροί γιατί υπάρχουμε ως συγκρότημα σε μια εποχή που η heavy rock κυριολεκτικά ανθίζει στην Ελλάδα. Αυτό βέβαια αυτόματα ανεβάζει και τον πήχη των απαιτήσεων. Ακόμα λοιπόν κι αν πληρείς όλες τις προϋποθέσεις σαν μουσικό σύνολο, πρέπει να βρεις τον δρόμο προς την προβολή. Σίγουρα, όσον αφορά την ροκ, ένας παράγοντας είναι τα live. Όσο περισσότερα και καλύτερα οργανωμένα τα live, τόσο καλύτερος δείχνεις. Βέβαια υπάρχουν κι άλλοι παράγοντες, εξίσου σημαντικοί όπως το promotion, το management, το PR, τα social media κλπ. Προσφέρουν σημαντική βοήθεια στο να επικοινωνήσεις τη δουλειά σου, μιας και το ροκ κοινό πλέον έχει αρκετές επιλογές ως προς το τι θα ακούσει. Βέβαια, αυτά είναι πράγματα για τα οποία θα μπορούσαμε να σε παραπέμψουμε στον μάνατζερ μας, αλλά μάντεψε! Δεν έχουμε μάνατζερ! Χαχαχα! Συνεπώς αν έχεις όρεξη μπορείς να ακούσεις από εμας αρκετές παπαρολογίες για πράγματα με τα οποία είμαστε άσχετοι!

Οι δικοί σας βραχυπρόθεσμοι και μακροπρόθεσμοι στόχοι ποιοι είναι; Είναι καλλιτεχνικοί ή επιθυμείτε να πετύχετε και κάτι σε εμπορικό επίπεδο;

Ποιος δεν θα ήθελε την αναγνώριση του να πετύχει κάτι και σε εμπορικό επίπεδο; Είναι το ιδανικό. Να κάνεις αυτό που καλλιτεχνικά γουστάρεις και να έχει εμπορική επιτυχία. Σίγουρα μας ενδιαφέρει και σίγουρα θα κάνουμε την προσπάθεια μας.

Σε στιγμές ηχείτε boogie, άλλοτε heavy και άλλοτε με μία υποβόσκουσα punk υφή. Ποιες είναι οι επιρροές σας τελικά;

Είναι αυτές που είπες κι άλλες τόσες τουλάχιστον. Σίγουρα ξεκινάμε απ’τα 70’s. Καλλιτέχνες όπως οι Black Sabbath, Led Zeppelin, Pink Floyd, Hendrix, Dio, ή και οι Deep Purple του Ritchie Blackmore δεν έχουν αφήσει κανέναν ανεπηρέαστο. Μεταγενέστερα σίγουρα οι Metallica, Kyuss, Clutch… Η λίστα με τα ονόματα θα μπορούσε να είναι ατελείωτη, ενώ σίγουρα υπάρχουν σημαντικές επιρροές και στοιχεία από funk και blues ακούσματα. Όλα αυτά περνάνε απ’τα heavy και groovy  φίλτρα των Rebel Dogs και ένα δείγμα των αποτελεσμάτων είναι το πρώτο μας EP.

Είστε αυτό που λέμε ένα power trio. Ποια είναι τα power trio που θαυμάζετε;

Το πρώτο όνομα που έρχεται στο μυαλό είναι The Jimi Hendrix Experience!  Motörhead, ZZ Top σίγουρα. Rush, Cream, Grand Funk Railroad, Grand Magus, Melvins, Nirvana, Russian Circles, early Thin Lizzy, Winery Dogs είναι ενδεικτικά μερικά trio που θαυμάζουμε.

Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου εμφανίζεστε στο Eurifest στη Σαλαμίνα. Εκεί τι θα δούμε και τι θα ακούσουμε;

Εκεί θα ακούσετε όλα αυτά που αναφέραμε έως τώρα. Το πρώτο μας EP, μεγάλο κομμάτι απ’το επερχόμενο full length album μας, ίσως και κάποια διασκευή. Κυρίως όμως θα δείτε τρεις τύπους πάνω στο stage να εκφράζουν συναισθήματα και προβληματισμούς μέσα από heavy riffs και groovy beats και πάντα σε party mood! Ελάτε λοιπόν να περάσουμε καλά γιατί αυτό είναι το νόημα του φεστιβάλ.

Ευχαριστώ για τη συζήτηση παιδιά. Τα τελευταία λόγια σας ανήκουν!

Να σε ευχαριστήσουμε και εμείς για αυτήν την συζήτηση. Κλείνοντας θα θέλαμε να καλέσουμε τον κοινό να συνεχίσει να στηρίζει την εγχώρια ροκ σκηνή γιατί το αξίζει. Γίνονται πολύ αξιόλογες προσπάθειες, αντάξιες με αυτές του εξωτερικού. Το Eurifest στη Σαλαμίνα είναι ένα καινούριο τοπικό φεστιβάλ και με τη παρουσία του κόσμου θα μπορούσε να γίνει θεσμός. Σας περιμένουμε λοιπόν εκεί την Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου για να rockάρουμε όλο το νησί!

** Η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε από τον Μάριο Αποστόλου.

*** Οι Rebel Dogs εμφανίζονται ζωντανά τη Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου στο πρώτο Eurifest, στο Ευριπίδειο Θέατρο Σαλαμίνας, μαζί με τους Vodka Juniors, Wish Upon A Star, Blame Canada και Nochnoy Dozor. Δείτε όλες τις πληροφορίες εδώ: www.facebook.com/events/321146095000570