Wednesday, July 17, 2019
MusicMash

i.see.red / Yovel / Zakula LIVE @ ILION Plus || 11.10.2018 **REVIEW**

Elena Apostolaki October 17, 2018

Την Πέμπτη που μας πέρασε βρεθήκαμε από νωρίς στο ILION Plus για να δούμε τους i.see.red στο πρώτο τους λάιβ ως headliners. Και για να ακούσουμε φυσικά και τις δύο άλλες μπάντες που θα προηγούνταν, Zakula και Yovel.  Πέρα από μερικά κομμάτια στο youtube, θα ήταν η πρώτη φορά ουσιαστικά που θα έβλεπα λάιβ και τα τρία συγκροτήματα, οπότε ανυπομονούσα να δω τι θα παρουσίαζαν το καθένα μόλις ανέβαιναν στη σκηνή.

Σημείωση: Το πέρασμά των i.see.red στο Mathcore Fest το καλοκαίρι, παρόλο που έκαναν μια αξιοπρεπέστατη εμφάνιση τότε, δεν το λαμβάνω υπόψη επειδή ήταν πολύ σύντομο λόγω της συμμετοχής πολλών συγκροτημάτων στο φεστιβάλ, οπότε έκανα ένα reset για να μπορέσω να τους δω με τελείως καθαρό μυαλό αυτή τη φορά.

 

Πρώτοι στη σκηνή ανεβαίνουν οι Zakula, οι οποίοι πριν καν τελειώσει το πρώτο τους κομμάτι με είχαν ήδη κερδίσει. Μοντέρνος death metal ήχος, απίστευτη ενέργεια και με ένας υπερπαραστατικός, σχεδόν θεατρικός frontman, ο οποίος γέμιζε από μόνος του τη σκηνή οπτικοποιώντας κατά κάποιο τρόπο την ατμόσφαιρα και το ύφος των κομματιών. Απίστευτα ντραμς, σκοτεινές συνθέσεις και δυνατά φωνητικά, τα οποία όλα μαζί έβγαζαν ένα ολοκληρωμένο αποτέλεσμα με συνοχή, χωρίς υπερβολές και πολλά λόγια. Νομίζω ότι οι Zakula είναι από τα συγκροτήματα, ειδικά αν είσαι φαν αυτού του είδους, που όταν τα βλέπεις λάιβ πρώτον δεν καταλαβαίνεις πώς περνάει η ώρα, διότι απλά σε κερδίζουν με την πρώτη νότα, και δεύτερον, όταν τελειώσουν το σετ, λες “τι, δεν έχει άλλο;”. Πάρα πολύ ωραία εμφάνιση και ελπίζω στα επόμενα λάιβ να είναι ακόμα καλύτεροι. Instant like, όμως!

Δεύτεροι βγαίνουν οι Yovel, οι οποίοι μετά από την αφήγηση ενός αποσπάσματος από το έργο του Νικόλα Καλόγηρου, “Σλάλομ”, μπαίνουν απολύτως δυναμικά τόσο ηχητικά όσο και οπτικά. Καθαρό, αγνό black metal με μελωδία και συνθέσεις βγαλμένες απευθείας από το απύθμενο σκότος, βλέπε για παράδειγμα όταν ανέβηκε στη σκηνή ο Σταύρος από Sadhus/Last Rizla. Με ξεκάθαρα αντιναζιστικούς στίχους και αντίστοιχη ιδεολογία (ένας και από τους λόγους που αποχώρησαν από φεστιβάλ λόγω τέτοιου ζητήματος, και μπράβο τους!), συγκλονιστικά visual και εικόνες από ναζιστικά στρατόπεδα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου που πέρα από τα συναισθήματα οργής και φρίκης, σε κάνουν να αναλογιστείς πολλά για την εποχή στην οποία ζούμε αλλά και την ανθρωπότητα γενικότερα. Άκρως δυνατή εμφάνιση από τους Yovel!

Τέλος, στη σκηνή ανεβαίνουν οι i.see.red, οι οποίοι ανεβάζουν ακόμα υψηλότερα τον πήχη. Δεν θα σταθώ καθόλου στα τεχνικά ζητήματα που προέκυψαν μιας και κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί στο καθένα και επειδή για μένα ως ακροάτρια δεν επηρέασαν σχεδόν καθόλου το τελικό αποτέλεσμα. Και από ότι φαίνεται ούτε τα παιδιά, αφού παρουσίασαν τα κομμάτια τους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Δυνατά riff, απίστευτα ωραία φωνητικά (με είχα ήδη εντυπωσιάσει από το πρώτο κομμάτι τους που είχα ακούσει στο youtube!), ωραίες μελωδίες και γενικά ένα ωραία δεμένο αποτέλεσμα. Εξαιρετική εμφάνιση με πολλή ενέργεια και τσαγανό! Για μένα και οι i.see.red, μπορεί και λίγο περισσότερο από τους Zakula, είναι από τους μπάντες που βλέπεις με ευχαρίστηση και στο τέλος θα ήθελες το σετ τους να είχε διαρκέσει λίγο περισσότερο. Πιστεύω ότι οι i.see.red θα είναι απόλυτα έτοιμοι και ακόμα καλύτεροι στο release show τους, το οποίο θα πραγματοποιηθεί την άνοιξη. Εύγε!

Και στα επόμενα με το καλό! Peace and love!

 

Φωτογραφίες: Κωνσταντίνος Σακάτης

 

Like this Article? Share it!

About The Author