Καλώς ήρθατε στο musicmash.gr!Xαρά μας να σας έχουμε κοντά μας σήμερα. Κάντε μας μία σύντομη εισαγωγή  για το πώς και πότε δημιουργήθηκαν οι Serpent Lord και ποια  μέλη απαρτίζουν το τωρινό σας line-up.

Καλησπέρα σας και ευχαριστούμε πολύ για αυτή την συνέντευξη. Η μπάντα δημιουργήθηκε από τον Γιώργο Σαββίδη (rhythm guitar/lead vocals) και Κωνσταντίνο Σωτηρέλη (bass/backing vocals) στα τέλη του 2015-αρχές 2016. Ο Γιώργος Τερζιτάνος (lead guitar/back vocals) προστέθηκε αμέσως και με αυτό το line-up ηχογραφήσαμε το πρώτο μας demo το 2017, με την βοήθεια του Βασίλη στα τύμπανα, ενώ στα live που ακολούθησαν έπαιζε ο Κώστας Παπαγεωργίου ως drummer. Τον Οκτώβριο του 2017 είχαμε αλλαγή στο line up, με τον Σαββίδη να αποχωρεί και τον Μάριο Αρίκα να αναλαμβάνει τα lead vocals, τον Βαγγέλη Καραφώτη τα τύμπανα και τις ρυθμικές κιθάρες στα live ο Αχιλλέας Χρυσοχοϊδης. Στις 14 Σεπτεμβρίου 2018 κυκλοφορήσαμε το ντεμπούτο μας με τίτλο “Towards The Damned” μέσω της Alcyone Records, το οποίο ήδη έχει αποσπάσει εξαιρετικές κριτικές και έχει μάλιστα βγει άλμπουμ του μήνα Οκτωβρίου στο Metal Hammer.

Το πώς δημιουργηθήκαμε ήταν πολύ απλό. Ήμασταν μια παρέα νεαρών που ήθελε να ανέβει στο stage παίζοντας τα δικά της κομμάτια και κάναμε το αυτό το όνειρο πραγματικότητα μέσα από πολλή δουλειά.

Από πού προέκυψε το όνομα Serpent Lord; Υπάρχει κάποιοstoryπίσω από αυτό; Ποια η σημασία του για εσάς;

Ψάχναμε για πολύ καιρό όνομα και δεν ξέραμε τι να βάλουμε. Θέλαμε κάτι που να πλησιάζει το occult στοιχείο, γιατί από την αρχή ξέραμε τι μουσική θέλουμε να παίξουμε και τι στίχους θέλουμε να γράψουμε. Κάποια στιγμή σκεφτήκαμε τον αρχαίο όφι, τον μετέπειτα έκτπωτο άγγελο, ο οποίος έδωσε το μήλο στην Εύα. Επίσης, οι άνθρωποι έχουμε την τάση να προσωποποιούμε το κακό με το φίδι, οπότε ταίριαξε απόλυτα στο concept μας.

Για εμάς, λοιπόν, δεν είναι απλά ένα όνομα για να μας αναγνωρίζουν. Είναι ένα όνομα που συνοψίζει την μουσική, τους στίχους και το όλο concept μας. Όπως το όνομά μας, έτσι και η μουσική μας, είναι ένα μονοπάτι για να συναντήσει, να χαιρετίσει και να αγκαλιάσει ο καθένας την αποκρυφιστική του πλευρά και τις κακές του σκέψεις. Είναι ένα μονοπάτι για να ικανοποιήσει κανείς τους σκοτεινούς του πόθους, την δίψα για θρίαμβο, δόξα και δύναμη μέσω μιας Τελετής. Είναι ο χειρότερος εφιάλτης, το καλύτερο όνειρο ή η πραγματικότητα που επιθυμεί ο καθένας.

Ποιες είναι τις μουσικές σας επιρροές και από πού εμπνέεστε στίχους και μουσική;

Έχουμε πάρα πολλές επιρροές τόσο από metal συγκροτήματα, όσο και από άλλα είδη μουσικής, όπως η κλασική μουσική, η disco, η latin, κ.λ.π. Κοιτάμε να είμαστε ανοιχτόμυαλοι και να μην αποκλείουμε τα μουσική είδη επειδή δεν είναι αρκετά σκληρά ή “true”. Κάθε είδος, ακόμη και η pop, έχει διαμάντια και γι’ αυτό οφείλουμε σαν μουσικοί να έχουμε ανοικτά τα αυτιά μας. Μόνο έτσι θα βελτιωθούμε και παικτικά και συνθετικά. Από εκεί και πέρα, οι βασικές μας επιρροές είναι metal. Η κύριες μας επιρροές είναι οι λατρεμένοι Σουηδοί In Solitude και οι Θεοί Death, οι Iced Earth φυσικά, αλλά και άλλες μπάντες όπως οι Candlemass, Judas Priest, Megadeth, Rotting Christ, Mercyful Fate/King Diamond, Running Wild και πάει λέγοντας. Επίσης, ακούμε πολύ ακραία μουσική αλλά και progressive και αυτό θα φανεί ακόμη περισσότερο στις επόμενες δουλειές μας.

Για μας, και νομίζω για κάθε μουσικό, έμπνευση αποτελούν τα πάντα. Από τα κοινωνικά προβλήματα μέχρι και τις προσωπικές καταστάσεις. Ιδιαίτερα αυτές είναι που κάνουν την μουσική μοναδική και δίνουν στον μουσικό την δυνατότητα να εκφραστεί μέσα από αυτήν. Πάντως, μεγάλη έμπνευση για μας αποτελεί η θρησκεία και ο αποκρυφισμός, η μαγεία και ο θάνατος. Έχουμε διαβάσει αρκετά βιβλία έχουμε μελετήσει κεφάλαια της Παλαιάς και Καινής Διαθήκης, έχουμε ψάξει θέματα της μυθολογίας, Αιγυπτιακές θεότητες αλλά και θέματα μαγείας και αλχημείας. Παρόλα αυτά, πολλές φορές υπάρχει και κρυφό νόημα από πίσω και αναφορές στο σήμερα, αλλά γίνεται με τέτοιο τρόπο ώστε να χρειαστεί ο ακροατής να κάτσει, να διαβάσει και να κατανοήσει τους στίχους και την φιλοσοφία μας, θέτοντας ερωτήματα και δημιουργώντας τις δικές του συνδέσεις. Έχουμε τραγούδια για τον έρωτα, για τον θάνατο, για τον πόλεμο, αλλά όλα αυτά φιλτράρονται μέσα στο concept της θρησκείας, της Διαθήκης, της μαγείας και της μυθολογίας.

Έχετε ξεχωρίσει αυτή την περίοδο κάποια νέα δουλειά από εγχώρια ή μη μπάντα;

Όσον αφορά συγκροτήματα του εσωτερικού η κυκλοφορία του νέου δίσκου των Mass Infection είναι κάτι που ξεχωρίζει σίγουρα και θα το καταλάβετε όταν το ακούσετε! Είναι μια κυκλοφορία που περιμέναμε αρκετό καιρό και επειδή ο κιθαρίστας τους είναι ο παραγωγός μας, έχουμε ήδη ακούσει τα κομμάτια και είμαστε σίγουροι ότι θα πάθετε πλάκα με το υλικό! Για το εξωτερικό, σίγουρα για το 2018 έχει ξεχωρίσει το τελευταίο Ghost και το “Down Below” των εξαιρετικών Tribulation. Επίσης, πολύ καλό είναι το τελευταίο At The Gates. Από τις πολύ τελευταίες κυκλοφορίες, το Behemoth και το Bloodbath φαίνονται πολύ δυναμικά άλμπουμ, όσο τα έχω ακούσει. Τέλος, ένα άλμπουμ που αξίζει κανείς να ακούσει αν και δεν είναι metal αλλά synthwave, είναι το “Leather Teeth” του Carpenter Brut.

Υπάρχει κάποιο συγκρότημα ή καλλιτέχνης θα θέλατε να διασκευάσετε κάποια στιγμή στο μέλλον;

Μέχρι στιγμής έχουμε διασκευάσει σε συναυλίες μας τραγούδια των Candlemass, Iced Earth, Judas Priest, In Solitude, μέχρι και Ghost. Έχουμε πλάνα για κάτι που σίγουρα θα σηκώσει τα βλέμματα και θα σχολιαστεί, παρόλα αυτά είναι νωρίς για να αποκαλύψουμε περαιτέρω πληροφορίες.

Πρόσφατα κυκλοφορήσατε το ντεμπούτο σας άλμπουμ με τίτλο “Towards The Damned“. Πείτε μας συνοπτικά πώς ήταν η διαδικασία για τη δημιουργία της πρώτης σας δουλειάς και πώς σας φάνηκε η όλη εμπειρία.

Ήταν μια πολύ καλή εμπειρία τόσο η σύνθεση όσο και η ηχογράφηση. Όλα τα κομμάτια έχουν ένα συλλογικό χαρακτήρα καθώς ήμασταν ανοικτοί ο ένας στις προτάσεις του άλλου και υπάρχει μια συλλογικότητα. Είναι μια συλλογική προσπάθεια αυτή η δουλειά και είμαστε πολύ χαρούμενοι που κυκλοφόρησε. Η εμπειρία της ηχογράφησης είναι κάτι πολύ ξεχωριστό, ιδιαίτερα όταν το κάνεις με τους φίλους σου. Νιώθεις πως δημιουργείς κάτι, πως παράγεις έργο. Ακόμη και ο Μάριος που δεν συνέθεσε κάτι στο άλμπουμ αυτό, ένιωσε το ίδιο συναίσθημα, αφού ηχογράφησε τα φωνητικά και μοιράστηκε μαζί με μας την ίδια αγωνία και χαρά. Είχαμε εξαιρετική συνεργασία και όσο περνάει ο καιρός γινόμαστε και καλύτεροι σ’ αυτόν τον τομέα και νομίζω πως αυτό βγαίνει προς τα έξω. Ήταν μακράν από τα καλύτερα πράγματα που έχουμε βιώσει και είμαστε πολύ τυχεροί που είχαμε τον Γιώργο Στουρνάρα (Mass Infection) για παραγωγό, του οποίου η βοήθεια ήταν παραπάνω από καθοριστική και γι’ αυτό τον ευχαριστούμε θερμά.

Όσον αφορά την σύνθεση, όλα τα κομμάτια γράφτηκαν από τον Γιώργο Τερζιτάνο και τον Κωνσταντίνο Σωτηρέλη (με εξαίρεση το “Sacrilegium” και “Blood Offering”, στα οποία ο Γιώργος Σαββίδης έγραψε το μεγαλύτερο μέρος τους, αλλά και το “The Lesser Key” όπου έγραψε το main riff). Βέβαια, όπως αναφέραμε και πιο πάνω, ήμασταν ανοικτοί σε προτάσεις, οπότε υπάρχουν μέσα και ιδέες άλλων μελών. Ήταν μια διαδικασία που διήρκησε περίπου έξι μήνες. Έξι μήνες δουλειάς, υπομονής και ξενυχτιών. Έξι μήνες που ο Γιώργος και ο Κωνσταντίνος περνούσαν πάρα πολλές ώρες κάθε μέρα μαζί και έγραφαν νέο υλικό. Έχουμε ακόμη υλικό από εκείνες τις μέρες και σκοπεύουμε να το χρησιμοποιήσουμε στην επόμενη δουλειά μας.

Σχετικά με την ηχογράφηση, το άλμπουμ ηχογραφήθηκε στο δεύτερο μισό του 2017 μέχρι τις αρχές του 2018 στα Infected Studios. Μέσα από αυτές τις ηχογραφήσεις μάθαμε πολλά για τους εαυτούς μας, βελτιωθήκαμε παικτικά και συνθετικά και κυρίως περάσαμε πάρα πολύ καλά.

Θα ήθελα να σταθώ λίγο στο κομμάτι Evvuio Oitovo Iman“, το οποίο είναι γραμμένο στη φρυγική γλώσσα. Γιατί η συγκεκριμένη γλώσσα; Πώς καταλήξατε σε αυτήν την επιλογή;

Πρακτικά οι στίχοι μας βρήκαν μόνοι τους, αφού σε μια τυχαία αναζήτηση του Γιώργου στη βιβλιοθήκη, κατέληξε πάνω σε ένα βιβλίο με την φρυγική γλώσσα, ένα βιβλίο με ερμηνείες από επιγραφές που βρέθηκαν. Οι στίχοι, λοιπόν, είναι επιγραφές που βρέθηκαν στην περιοχή της Φρυγίας και δημιουργούν κάποιο νόημα, σαν να ήθελαν οι ίδιοι άνθρωποι του τότε να το αποκαλύψει κάποιος στο μέλλον. Η πλειοψηφία είναι κατάρες και επικλήσεις σε παλαιούς και μη θεούς.

Υπάρχουν άλλες προγραμματισμένες ζωντανές εμφανίσεις στα άμεσα σχέδιά σας;

Δυστυχώς δεν υπάρχει κάτι προγραμματισμένο. Ψάχνουμε για συναυλίες, το λατρεύουμε να παίζουμε την μουσική μας πάνω στο stage και προσπαθούμε να το κάνουμε όσο πιο συχνά γίνεται. Θέλουμε να παίξουμε εκτός Θεσσαλονίκης και πάλι. Πρώτος στόχος είναι ένα ελληνικό tour με περιοχές που δεν έχουμε παίξει και έπειτα θα στραφούμε προς το εξωτερικό. Δυστυχώς οι συνθήκες δεν ευνοούν μια ελληνική μπάντα να παίξει συναυλίες στην χώρα της, ιδιαίτερα σε άλλες πόλεις, παρόλα αυτά δουλεύουμε πάνω σ’ αυτό ώστε να τα καταφέρουμε.

Ευχαριστούμε πολύ και καλή επιτυχία! Τα τελευταία λόγια δικά σας.

Εμείς ευχαριστούμε πολύ για την συνέντευξη αυτή. Είναι πολύ μεγάλη βοήθεια για μια νέα μπάντα να της δίνεται το «βήμα» και να μιλά για τη μουσική της σε ένα ευρύ κοινό. Στηρίξτε τις τοπικές μπάντες που το αξίζουν ώστε να δυναμώσει η σκηνή. Ακούστε την μουσική μας και ταξιδέψτε στην νοερή πραγματικότητά μας, όπου κυριαρχεί ο ζόφος και το κακό και απόκρυφες τελετουργίες γίνονται πραγματικότητα.

“ὁ πιστεύσας καὶ βαπτισθεὶς σωθήσεται, ὁ δὲ ἀπιστήσας κατακριθήσεται” Κατά Μάρκον 16:16

Get ready to be baptized to the eerie sound of the Serpent. Prepare your souls. Are you ready to be damned?