Ο Γιάννης Μακρής φέρνει μια μουσική κιβωτό, μακριά από όσα ξέρουμε με τους Ανώριμους. Ο ίδιος με άπλετο ταλέντο και όρεξη, κυκλοφορεί το Ark, μια όμορφη προσωπική, instrumental δουλειά κι ο ίδιος μιλάει κι αναφέρεται σε αυτό.

 Αρχικά πως προέκυψε η ιδέα για ένα προσωπικό project και δίσκο;

Στο πίσω μέρος του μυαλού μου υπήρχε για αρκετό καιρό είναι η αλήθεια, ίσως και μια δεκαετία. Κάτι μου έλεγε όμως πως το timing δεν ήταν σωστό. Έτσι, πριν απο 3-4 χρόνια σε καποιες καλοκαιρινές διακοπές, χωρίς καν να το έχω στο πλάνο, προέκυψαν τα demo των κομματιών που αποτελούν το “ARK” και μετά το νερό μπήκε στο αυλάκι.

Ποιο το νόημα του “Ark”;

Ωραία ερώτηση! Το μουσικό νόημα του Project αυτού είναι να έρθει η κιθάρα στη θέση της φωνής και να διηγηθεί μια ιστορία, χρησιμοποιώντας αντί για λέξεις νότες και κιθαριστικές φράσεις. Θεματικά, στο μυαλό μου είχα την (λίγο πολύ) γνωστή sci fi ιστορία τύπου “Ο άνθρωπος κατέστρεψε τον πλανήτη που μέχρι τώρα τον φιλοξενούσε και έχει έρθει η ώρα να βρει μια “κιβωτό” για να συνεχίσει την ύπαρξή του με οποιοδήποτε τρόπο”. Βάση του concept αυτού έγινε η σύνθεση των κομματιών αλλά προέκυψαν και στο περίπου οι τίτλοι των κομματιών και το artwork.

Ήταν δύσκολη η διαδικασία του δίσκου λόγω της πανδημίας;

Όχι καθόλου, η σύνθεση των κομματιών είχε γίνει αρκετό καιρό πριν, το ίδιο και ο μεγαλύτερος όγκος ηχογραφήσεων. Μέσα στην πανδημία έγινε μόνο ένα μικρό ποσοστό της μίξης και τελικό mastering.

Ο δίσκος δεν έχει τόσο έντονο το shredding στοιχείο αλλά πιο ουσιαστικές συνθέσεις. Πώς αποφάσισες γι’αυτό;

Για αρχή να πω ότι μου φαίνεται πολύ ευχάριστο ότι αρκετός κόσμος θεωρεί τις συνθέσεις αλλά και το παίξιμο “ουσιαστικό”. Για να είμαι ειλικρινής όμως δεν προσπάθησα να αποφύγω κάτι. Νομίζω ότι μου βγήκε πολύ φυσικά και ειλικρινά όλο αυτό.

Επίσης έχει συνεργασία με τις Solar Guitars του Ola Englund. Ο ίδιος αποτελεί επιρροή για εσένα;

Έχω την τύχη να ανήκω στο roster της Solar Guitars εδώ και περίπου 2 χρόνια ανάμεσα σε πολλούς μικρούς αλλά και μεγάλους καλλιτέχνες. Μάλιστα αν δεν κάνω λάθος πρέπει να ήμουν απο τους πρώτους  Έλληνες που εντάχθηκαν στο roster αυτό. Μουσικά για μένα ο Englund δεν αποτελεί ιδιαίτερη επιρροή, αλλά τον παραδέχομαι τρομερά για όλο αυτό που έχει χτίσει μέσω του YouTube. Σίγουρα σε αυτόν τον τομέα είναι παράδειγμα προς μίμηση.

Ήταν δύσκολο να διαφοροποιηθείς από το στυλ των Ανώριμων;

Όχι και η αλήθεια είναι ότι δεν προσπάθησα καν. Στην ουσία δεν υπάρχει τόσο μεγάλη διαφορά κατά την άποψή μου, απλά στο ARK ακούτε 100% τις ιδέες μου και το παίξιμό μου, ενώ στους Ανώριμους το interaction που έχω με τα υπόλοιπα μέλη της μπάντας. Για παράδειγμα τις περισσότερες φορές που ένα κομμάτι μου έχει καταλήξει σε δίσκο ανώριμοι έχει περάσει πρώτα από πρόβα με την μπάντα, έχοντας αλλάξει πολλές φορές groove, tempo, μπασσογραμμές, μελωδίες στα φωνητικά κτλ. Άσχετα δλδ με το ότι φέρει την συνθετική υπογραφή μου, περιέχει συνήθως τον χαρακτήρα 5 ατόμων και όχι ενός. Το ίδιο και τα κομμάτια του Ιωακίμογλου.

 Θα έχει συνέχεια αυτή η προσωπική πορεία του John Mcris;

Ναι, θα έχει. Δεν ξέρω πόσο γρήγορα θα έρθει το επόμενο instrumental single ή album, όμως δουλεύω ήδη πάνω σε ένα καινούριο project μαζί με έναν τρομερά ταλαντούχο τραγουδιστή. Έχουμε αποφασίσει να κάνουμε ένα full length δίσκο. Έχουμε 2-3 κομμάτια έτοιμα και προχωράμε!

 Τι άλλο βλέπεις να έρχεται στον ορίζοντα;

Σίγουρα με το που το επιτρέψουν οι συνθήκες θα θέλαμε να κάνουμε μερικά Live με τους Ανώριμους για την προώθηση του “κώλαση” ώστε να κλείσει αυτός ο κύκλος αλλά και να ξεκινήσουμε να δουλεύουμε πάνω στον διάδοχό του. Έχουμε τελειώσει σχεδόν με την σύνθεσή του και περιμένουμε να μας δοθεί η ευκαιρία να μπούμε στούντιο.

**Η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε από τον Μανώλη Μ.**

https://www.facebook.com/Satrigiannis

https://www.facebook.com/symmetricrecords/