Γεια σας! Χαρά μας να σας έχουμε μαζί μας! Πείτε μας πότε φτιάχτηκαν οι Dope Default και αν έχει κάποια συγκεκριμένη σημασία το όνομά σας.

Σχηματιστήκαμε στα τέλη του 2015, αρχικά ως studio project. Έπειτα όμως από την υποδοχή που είχε το πρώτο μας EP αποφασίσαμε να ασχοληθούμε πιο σοβαρά. Με αυτό το line up είμαστε από το καλοκαίρι του 2018.

Το όνομα Dope Default μας ακούστηκε εύηχο και πολύ ταιριαστό, ειδικά για stoner μπάντα. Θέλαμε κάτι που να δίνει κάποια ιδέα για τον ήχο μας, και η λέξη ‘dope’ είναι πιστεύουμε πολύ χαρακτηριστική!

Η μπάντα κάνει μια ιδιαίτερη μίξη από heavy, doom και stoner metal, όπως έχετε δείξει μέχρι τώρα. Ποιες είναι οι βασικές σας επιρροές;

Αρχικά ξεκινήσαμε όντας επηρεασμένοι από τις εγχώριες stoner μπάντες, στην πορεία όμως κινηθήκαμε πιο πολύ προς το metal και το doom. Σίγουρα στη μουσική μας περνάν στοιχεία από κλασικές μεγάλες μπάντες που όλοι οι φίλοι του σκληρού ήχου αγαπούν, όπως είναι οι Metallica, οι Black Label Society, οι Pantera, κ.ά. Και εννοείται υπάρχουν επιρροές και από πιο σύγχρονες μπάντες όπως είναι οι Ghost και οι Stoner Sour.

Πόσο δύσκολο ήταν να δουλέψετε σαν μπάντα στο στούντιο, ειδικά την δύσκολη περίοδο λόγω του Covid;

Ήταν σχεδόν ακατόρθωτο γενικά να λειτουργήσει μία μπάντα την περίοδο της καραντίνας. Πρακτικά αφοσιωθήκαμε μόνο στη σύνθεση των κομματιών, προσπαθώντας να τα τελειοποιήσουμε. Από τη λήξη του lockdown και μετά εργαστήκαμε σκληρά για να καλύψουμε το χαμένο χρόνο, προβάροντας τα κομμάτια και βάζοντας τις τελευταίες πινελιές. Ταυτόχρονα όμως, αυτή η παύση μας προσέφερε και μια ηρεμία για να μπορέσουμε να αφοσιωθούμε με καθαρό μυαλό στο ‘Division’.

Το artwork της δουλειάς σας, ποιος το σχεδίασε; Γενικά μπορείτε να αποκαλύψετε κάποιες κρυφές λεπτομέρειες σχετικά με το άλμπουμ σας που κυκλοφόρησε αυτό το μήνα;

Το artwork είναι δουλειά του Πολωνού Kacper Gilka. Είχαμε προσέξει το έργο του στο παρελθόν και ήταν από τις πρώτες μας επιλογές για το καινούργιο εξώφυλλο. Η συνεργασία μαζί του ήταν άψογη και έχει ιδιαίτερη σημασία το ότι αυτή έγινε σε μία ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για τον ίδιο.

Το άλμπουμ λοιπόν λέγεται ‘Division’, και είναι αυτός ο ‘διαχωρισμός’ που του δώσαμε ως έμπνευση για το εξώφυλλο. Είναι ένας συνδυασμός της δικής μας έμπνευσης και του δικού του, μοναδικού καλλιτεχνικού στιλ.

Να περιμένουμε και άλλο άλμπουμ σύντομα στο μέλλον; Έχετε κάποια ημερομηνία κατά νου; Φαίνεστε πολύ παραγωγική μπάντα!

Όπως και μετά από κάθε κυκλοφορία, έτσι και τώρα ξεκινάμε να δουλεύουμε στην επόμενη! Μάλιστα, αν δεν μεσολαβούσε ο covid, το ‘Division’ θα κυκλοφορούσε πολύ νωρίτερα.

Νέο άλμπουμ σίγουρα θα υπάρξει. Ίσως ακολουθήσει πρώτα ένα single, πιθανόν και κάποιο βίντεο κλιπ. Όλα αυτά θα τα δούμε τους επόμενους μήνες, ανάλογα βέβαια και με την πορεία του νέου δίσκου.

Μιλήστε μας λίγο για το στιχουργικό περιεχόμενο των Dope Default.

Πριν από το προηγούμενό μας album, ‘Imprisoned’, η θεματολογία μας ήταν κυρίως post-apocalyptic. Για παράδειγμα, το 2ο μας EP είχε τον τίτλο ‘Tales from the Wasteland’, που δείχνει ξεκάθαρα αυτό το theme.

Από το ‘Imprisoned’ και μετά οι στίχοι μας έγιναν πιο προσωπικοί, πιο εσωτερικοί, έχοντας να κάνουν με την προσωπική πάλη μέσα στην ψυχή και στο μυαλό. Ακολούθως και στο ‘Division’ υπάρχει μεν αυτή η θεματολογία, όμως είμαστε και επηρεασμένοι από τα όσα συμβαίνουν γύρω μας. Η άνοδος του μίσους και των διαχωρισμών κάθε είδους είναι ένα μόνιμο πρόβλημα, ειδικά μια περίοδο που η ανθρωπότητα πρέπει να είναι πιο ενωμένη από ποτέ. Και αυτό ενέπνευσε και σε ένα βαθμό τον τίτλο του άλμπουμ, καθώς και κομμάτια όπως τα ‘One More Time’ και ‘Divided’.

Ποιες μπάντες ξεχωρίζετε από την ελληνική metal σκηνή;

Πέρα από τις μεγάλες μπάντες που άνοιξαν εννοείται το δρόμο σε όλους μας, υπάρχουν και νέες που έχουν ιδιαίτερο ήχο και πολύ καλό υλικό. Μπάντες όπως οι Khirki, οι Night Resident, οι Dendrites (με τους οποίους είχαμε και την τιμή να παίξουμε) και οι Raw in Sect, και βέβαια μπάντες από την πόλη μας όπως οι Paranoid Reverb, οι Paranoir κ.ά.

Έχετε στα σχέδια σας live εμφανίσεις τώρα που αργά αλλά σταθερά επανερχόμαστε στην κανονικότητα;

Ναι υπάρχουν σχέδια για ζωντανή παρουσίαση του δίσκου, στο πολύ κοντινό μέλλον. Θέλουμε λίγο να αφοσιωθούμε αυτές τις εβδομάδες στην προώθησή του και να ετοιμάσουμε κάποια live όσο το δυνατόν καλύτερα!

Υπάρχει κάποιο ακόμα βίντεο κλιπ στα σκαριά, που πρόκειται να κυκλοφορήσατε;

Υπάρχει σχέδιο για επόμενο βίντεο κλιπ, μένει όμως να αποφασίσουμε αν θα αφορά κομμάτι δίσκου ή ενδεχομένως κάποιο νέο.

Ευχαριστούμε για τη συνέντευξη. Τα τελευταία λόγια ανήκουν σε εσάς.

Ευχαριστούμε πολύ εσάς στο Music Mash για την ευκαιρία που μας δώσατε να τα πούμε! Ελπίζουμε να ακούσετε όλοι το ‘Division’ και να τα πούμε από κοντά σε κάποιο live!

Stay heavy!

 

**Η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε από τον Μανώλη Μ.**

 

Links:

https://www.facebook.com/dopedefault  

https://www.instagram.com/dopedefault/

https://dopedefault.bandcamp.com/

https://open.spotify.com/artist/2AX3qDdZLQ1WVq1gsj369f 

https://youtube.com/channel/UCCjCn_VtljSo-xelOrWWLCQ