Σας ευχαριστούμε πολύ για την συνέντευξη που μας παραχωρείτε. Θα θέλατε να μας πείτε δύο λόγια για εσάς;

Εμείς ευχαριστούμε ,λοιπόν οι PIRANHA δημιουργήθηκαν το 1987, αυτό τους καθιστά από τους πρωτοπόρους της ελληνικής metal μουσικής. Η μουσική που έπαιζε το συγκρότημα ήταν deathrash ,κατάφερε να κυκλοφορήσεις 3 δίσκους και να παίξει μαζί και με μεγάλα διεθνή ονόματα όπως DESTRUCTION και MALEVOLENT CREATION καθώς επίσης και με πολλές ελληνικές μεγάλες μπάντες όπως SEPTIC FLESH, ACID DEATH, NIGHTFALL,FLAMES, DEATH COURIER, SELEFICE κ.α. Στα τέλη του 2001 ήρθε η διάλυση της μπάντας Το συγκρότημα ξαναενεργοποιήθηκε στα τέλη του 2017 και κατάφεραν τον Σεπτέμβριο του 2019 να υπογράψουν 5ετή δισκογραφικό συμβόλαιο με την γνωστή γερμανική δισκογραφική εταιρία 7hard Records με αποτέλεσμα το καινούργιο τους cd που έχει τίτλο “Arise from the Shadows” να έχει κυκλοφόρησε σε όλο τον κόσμο (worldwide release) από τις 14/8/ 2020.

Πώς ξεκίνησε η ενασχόλησή σας με τη μουσική; Ήταν κάτι που το κυνηγήσατε όλοι σας;

Από πολύ μικρή ηλικία ακούγαμε και αγαπούσαμε τη metal μουσική. Και όταν συνειδητοποιήσαμε ότι μας άρεσε να παίζουμε metal περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, τότε ήταν η καθοριστική στιγμή για τον καθένα μας να αρπάξει το μουσικό όργανο που μας άρεσε και να φτιάξουμε το συγκρότημα.

Υπάρχει κάτι που να σας δυσκολεύει ή που να μην σας αρέσει να κάνετε σε αυτή τη δουλειά;

Δεν νομίζουμε ότι υπάρχει κάτι που να μην μας αρέσει σε αυτό που κάνουμε (διότι άμα υπήρχε δεν θα παίζαμε περίπου 35 χρόνια τώρα).Τώρα όσο για πράγματα που μας δυσκολεύουν εννοείται ότι υπάρχουν (όπως σε όλες τις μπάντες) αλλά αυτές οι δυσκολίες είναι που μας ενώνουν περισσότερο σαν μπάντα και μας κάνουν να προχωράμε παραπέρα.

Αρχικά, ας συστήσουμε τη μπάντα στους αναγνώστες. Υπήρξατε ενεργοί από το 1987 έως το 2001 και επανεμφανιστήκατε το 2017. Ποιες ήταν οι καταστάσεις που ζήσατε;

Είμαστε από τις πρώτες μπάντες της ελληνικής metal σκηνής επομένως έχουμε περάσει αρκετές καταστάσεις στο διάστημα των 35 χρόνων από την δημιουργία μας. Το να έχεις ένα metal συγκρότημα στα 80s ήταν αρκετά δύσκολο διότι τότε υπήρχαν ελάχιστοι χώροι για να κάνεις πρόβες και μαγαζιά για να γίνουν συναυλίες. Ακόμα και οι ηχογραφήσεις τότε ήταν διαφορετικές δηλαδή τότε οι έγγραφες ήταν μόνο αναλογικές (χωρίς copy, paste και erase) με αποτέλεσμα να μην συγχωρούνται τα λάθη και να πέρναγες πολλές μέρες στο στούντιο, αλλά και η προώθηση ενός demo ή δίσκου ήταν δύσκολη τότε διότι έπρεπε η μπάντα να τρέχει από πόρτα σε πόρτα και να αφήνει κασέτες με το υλικό της για να μπορέσει να την ακούσει κάποιος ραδιοφωνικός παραγωγός ή να μπει σε κάποιο fanzine.. Τώρα για κάποια ιστορία από τα παλιά αυτή είναι το live στο Maxim (τσοντοσινεμά) το 1990 …. τη πρώτη μεγάλη συναυλία της ελληνικής metal σκηνής που την είχαν οργανώσει η μπάντες που συμμετείχαν (Death Courier, Septicemia, Epidemic, Acid Death, Piranha, Septic Flesh, Cryptic Force και Horrified) και κατάφεραν να γεμίσουν τον χώρο (περίπου 600 άτομα.)!!!!!!!

“Arise from the shadows”. Μιλήστε μας για το άλμπουμ σας.

Tο “Arise from the Shadows” είναι η επιστροφή μας μετά από πολλά χρόνια ηρεμίας και το δικό μας ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ σε όσους μας υποστηρίζουν όλα αυτά τα χρόνια . Η καινούρια μας δουλειά είναι περισσότερο μελωδική και με πιο πολλά ατμοσφαιρικά στοιχεία αλλά ταυτόχρονα ακόμα πιο επιθετική από τις προηγούμενες μας και αυτό το αναδεικνύει ακόμα περισσότερο η πολύ καλή παραγωγή που καταφέραμε να κάνουμε. Λογικό είναι σε αυτό το μεγάλο διάστημα των 16 χρονών που είμαστε ανενεργοί να αλλάξει και ο τρόπος που σκεφτόμαστε και δημιουργούμε λόγω των πολλών καινούργιων ακουσμάτων που είχαμε όλο αυτό τα χρόνια τα μέλη της μπάντας με αποτέλεσμα να αλλάξει σε αρκετά σημεία τον τρόπο σκέψης και δημιουργίας αλλά πάντα κρατάμε την κεντρική ιδέα που είναι το επιθετικό και γρήγορο στυλ μας.

Πώς προέκυψε το Line-up του σχήματος;

Λοιπόν οι PIRANHA δημιουργήθηκαν το 1987 από τους Γιάννη (κιθάρα & φωνή) ,Κώστα (μπάσο) και ντράμερ τον Μιχάλη (από τους Deviser) . Μετά τα ντραμς τα ανέλαβε οριστικά ο Μπάμπης (από Fragile Vastness) και λίγο αργότερα εντάχθηκε και ο Ντένης (κιθάρα) από τους Acid Death και αυτό ήταν το line-up μέχρι την διάλυση τους στα τέλη του 2001 . Στα τέλη του 2017 η μπάντα ξαναενεργοποιήθηκε και αυτή την φορά με τον Αντρέα από τους ALBERT στα ντραμς, Επομένως το τελικό line-up είναι Γιάννης (κιθάρα & φωνή) ,Κώστας (μπάσο), Ντένης (κιθάρα) και Αντρέας ντραμς.

Θεωρείτε ότι είναι δύσκολη η δημιουργία ενός δίσκου;

Η ηχογράφηση και κυκλοφορία του cd μας ήταν μία πολύ δύσκολη και αγχωτική διαδικασία διότι μας πέτυχε πάνω στο πρώτο lockdown με αποτέλεσμα να είναι πολύ δύσκολο να μεταβούμε στο στούντιο για τις ηχογραφήσεις και μίξη του cd λόγο των μέτρων & απαγορεύσεων που ίσχυαν τότε. Επίσης αυτά τα 2 χρόνια κυκλοφορίας του “Arise” μέσα στην καραντίνα δεν ήταν δυνατή η σωστή προώθηση του και η διανομή του από τα δισκοπωλεία (επειδή ήταν κλειστά λόγω των περιοριστικών μέτρων).Αλλά παρόλες αυτές τις δυσκολίες είμαστε πολύ περήφανοι που καταφέραμε να κυκλοφορήσουμε τον καλύτερο μας δίσκο (μέχρι τώρα) μέσα σε αυτή την πρωτόγνωρα δύσκολη εποχή.

Πόσες ώρες την ημέρα εργάζεστε ώστε να μπορέσετε να έχετε το αποτέλεσμα ;

Δουλεύαμε περίπου 5 ώρες την ημέρα για 4 μέρες την εβδομάδα επί 6 μήνες περίπου για να καταφέρουμε να βγάλουμε τα αποτέλεσμα που θέλαμε και ακούτε στο cd μας

Έχετε αρνηθεί πότε κάποια δουλειά και αν ναι γιατί; Το έχετε μετανιώσει στην πορεία;

Δεν έχουμε αρνηθεί καμιά δουλειά που μας έχουνε προτείνει διότι πιστεύουμε ότι έχουμε κάνει καλές επιλογές στην μουσική μας διαδρομή μέχρι τώρα.

Αν μπορούσατε να δώσετε μία συμβουλή στα νέα παιδιά που θέλουν να ακολουθήσουν αυτό το επάγγελμα, ποια θα ήταν αυτή;

Η συμβουλή μας για νέους μουσικούς που θέλουν να μπουν στον πολύ απαιτητικό κόσμο της metal μουσικής είναι ότι πρέπει να δουλέψουν σκληρά για τα τραγούδια τους και να προσέξουν πολύ τον ήχο τους γιατί ο ανταγωνισμός είναι πολύ μεγάλος.

Είστε τόσα χρόνια στα μουσικά πράγματα. Τι είναι αυτό που έχει αλλάξει και τι αυτό πού έμεινε το ίδιο στην Ελληνική μουσική σκηνή σε αυτό το διάστημα;

Πιστεύουμε ότι ελληνική σκηνή τις 3,5 δεκαετίες που την υπηρετούμε έχει αλλάξει και έχει εξελιχθεί σε φοβερή μουσική οντότητα του παγκόσμιου στερεώματος. Πιστεύουμε ότι είναι στα καλύτερα της με φοβερές μπάντες σε όλα τα ιδιώματα του metal όπως Rotting Christ, Suicidal Angels, Acid Death, Septic Flesh, Diviner, Death Courier, Selefice, κ.α που ξεχνάμε αυτή την στιγμή (ας μας συγχωρέσουν).Επίσης υπάρχει το τελευταίο καιρό η τάση της επανεργοποίησης παλιών συγκροτημάτων από τα 90s που είχαν διαλυθεί (όπως εμείς) και αυτό το βρίσκω υπέροχο διότι μας δείχνει καθαρά ότι η “φλόγα” της μουσικής δημιουργίας δεν σβήνει.

Θα βρεθείτε επάνω στην σκηνή το επόμενο διάστημα;

Υπάρχουν σχέδια για κάποιες συναυλίες στην επαρχία αλλά ακόμα δεν μπορούμε να ανακοινώσουμε κάτι επίσης σε λίγο αρχίζουμε τα γυρίσματα για το δεύτερο βιντεοκλίπ από το Arise from the Shadows για το κομμάτι Eternal Night. Όπως καταλαβαίνεις έρχονται ωραία πράγματα από Piranha !!!!!!!!!!!

Σας ευχαριστούμε πολύ για την όμορφη συνέντευξη
Εμείς ευχαριστούμε για την ευκαιρία που μας δώσατε να παρουσιάσουμε την δουλειά μας και να εκφράσουμε τις απόψεις μας.
Stay healthy, stay metal and Support the Underground!

 

**Η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε από τον Μανώλη Μ.**

 

www.facebook.com/piranhagreekmetalband/

https://www.instagram.com/piranhagreece/

https://www.youtube.com/channel/UC9jaODzEK7XNFjMwLTogEg