Καλώς ήρθατε! Λίγα λόγια αρχικά για την μέχρι τώρα διαδρομή των Spektrvm.

Η ιστορία των Spektrvm  ξεκινάει στα εφηβικά χρόνια, όπου γνωρίζονται ο Μιχάλης (μπάσο) με τον Γιώργο (κιθάρα) και συνδέονται μέσω της κοινής τους αγάπης για τη μουσική, στις ηλικίες 16 και 15 ετών αντίστοιχα. Αποφασίζουν λοιπόν να δημιουργήσουν ένα συγκρότημα μεταξύ τους, για covers αρχικά, και για να βγάζουν τα γούστα τους στο κομμάτι της μουσικής. Στη συνέχεια, κι έπειτα από κάποιες “μεταγραφές”, προσωρινές και μόνιμες στην ομάδα, αποφασίζουν να ξεκινήσουν να δημιουργούν δικό τους υλικό. Με αρκετά live shows στις πλάτες, κυκλοφορούν, ο πρώτος δίσκος και 2 video clips από αυτόν, το καλοκαίρι του 2022. Το Release Live Show για το δίσκο συμβαίνει στις 21.01.2023 και είναι πραγματικό πανηγύρι, ενώ ταυτόχρονα 2 μέρες πριν, μας έχει έρθει η ανακοίνωση ότι το καλοκαίρι ανοίγουμε το show στις 7 Ιουλίου, για Rockwave Festival.

Πριν λίγο καιρό κυκλοφορήσατε το ντεμπούτο άλμπουμ σας “Blood for Heaven”. Πως νιώθετε για την μέχρι τώρα ανταπόκριση;

Σίγουρα είμαστε ευχαριστημένοι με το αποτέλεσμα του δίσκου, αυτός ήταν κι ο λόγος που τον κυκλοφορήσαμε. Έχουμε λάβει αρκετές καλές κριτικές, αλλά προφανώς η μουσική είναι υποκειμενική υπόθεση, οπότε είμαστε πάντα έτοιμοι και για το αντίθετο. Τώρα σε σχέση με τον κόσμο, αν κι έχουμε ακούσει απίστευτα καλά λόγια, από μουσικούς αλλά και μη, όταν εκφράζεσαι σε αυτό τον βαθμό και με αυτό τον τρόπο και μέσο, όσο ευχαριστημένος και να είσαι με το αποτέλεσμα, πάντα ελπίζεις κι αποζητάς παραπάνω, κι είναι καλό να έχεις φιλοδοξίες κι όνειρα, ειδικά με “πράγματα” τα οποία πιστεύεις ότι το αξίζουν.

Δώστε μας και μερικές πληροφορίες για το άλμπουμ. Σε ποια χρονική περίοδο συνθέσατε τα κομμάτια και πως πραγματοποιήθηκε η παραγωγή του άλμπουμ;

Τα κομμάτια ξεκίνησαν να γράφονται από το 2018, σε ένα επιπλωμένο υπόγειο, στο οποίο είχαμε στήσει ηχεία και μία κονσόλα, και χρησιμοποιούσα ως χώρο για πρόβα. Εκεί ολοκληρώθηκαν κιόλας, έως το τέλος του 2019. Στο στούντιο μπήκαμε για ηχογράφηση και μίξη στην περίοδο της καραντίνας το 2020, όταν είχαν ανοίξει προς το καλοκαίρι. Μετά το στείλαμε για Master, κι η όλη διαδικασία παραγωγής, είχε ολοκληρωθεί ηχητικά μέχρι το Σεπτέμβρη του 2020. Είχαμε όμως αρκετό σχεδιασμό μέχρι την κυκλοφορία, όπως εύρεση δισκογραφικής εταιρείας, artwork, merchandise κ.α. και ταυτόχρονα θέλαμε να κυκλοφορήσουμε σε μια περίοδο που θα υπήρχαν προοπτικές για live shows, πράγμα που ήταν αρκετά δύσκολο με την πανδημία. Ο συνδυασμός όλων αυτών, έκανε το Album να κυκλοφορήσει το καλοκαίρι του 2022.

Ο ήχος σας περιέχει ποικίλες επιρροές. Ποια ονόματα από την ευρύτερη διεθνή σκηνή θεωρείται ότι έχουν παίξει κομβικό ρόλο στο να παραχθεί το στυλ σας;

Κάποιες από τις μουσικές επιρροές που έχουμε εντοπίσει στο αποτέλεσμα ήταν, Tool, Disturbed, Avenged Sevenfold, Godsmack, Iron Maiden, Metallica, Guns & Roses, Pearl Jam και άλλοι, χωρίς να μοιάζουμε ακριβώς με οποιονδήποτε από αυτούς τους σπουδαίους καλλιτέχνες ηχητικά. Γενικά προσπαθούμε να εκφραζόμαστε όσο πιο ελεύθερα μπορούμε, χωρίς να κινούμαστε στα πλαίσια οποιουδήποτε πολύ συγκεκριμένου είδους ή μπάντας.

Με ποιο τρόπο δουλεύεται τις συνθέσεις σας; Υπάρχει κάποιος κύριος συνθέτης και στιχουργός ή είναι αποτέλεσμα συνολικής δουλειάς;

Γενικά, είναι πολύ τυχαίο το πως θα ξεκινήσει μια σύνθεση. Κάποιος φέρνει μια ιδέα, η βγαίνει μια ιδέα μέσα από ένα Jam Session σε κάποια πρόβα, κι αν μας τραβήξει αρκετά το ενδιαφέρον, ξεκινάμε να χτίζουμε όλοι πάνω σε αυτή την ιδέα. Οπότε πραγματικά όλοι μαζί τα συνθέτουμε τα κομμάτια. Υπάρχουν κομμάτια που έχουν ξεκινήσει από ιδέα σε μια από τις 2 κιθάρες, υπάρχει κομμάτι που έχει ξεκινήσει από το μπάσο, από τα drums, ακόμα κι από τη φωνητική γραμμή ενός ρεφρέν. Στους στίχους αρχικά υπεύθυνος ήταν ο μπασίστας με τους πρώτους 2 τραγουδιστές, αλλά όταν ήρθε ο τρίτος, τωρινός, και ελπίζουμε τελικός τραγουδιστής, αρχικά συνεργάστηκε με τον μπασίστα και μετά ανέλαβε πλήρως το κομμάτι των στίχων, γράφοντας τα λόγια για το δεύτερο μισό του δίσκου, καθώς αλλάζοντας τοπικά και κάποια από τον πρώτο μισό.

Ποιο είναι πιστεύεται αυτό το ιδιαίτερο στοιχείο που διαθέτουν οι Spektrvm και μπορούν να κάνουν την διαφορά σε μια όλο και περισσότερο ανταγωνιστική ελληνική και διεθνή σκηνή;

Έχουμε βάλει τα θεμέλια για ένα μουσικό σύνολο, το οποίο εμπεριέχει ταυτόχρονα δυνατά στοιχεία μουσικής σύνθεσης, με ξεχωριστό ύφος σχεδόν από κομμάτι σε κομμάτι, ενώ ταυτόχρονα έχει ένα, ναι μεν αλληγορικό, αλλά ταυτόχρονα ξεκάθαρο νόημα πίσω από τα λόγια κάθε τραγουδιού, τα οποία άμεσα ή έμμεσα αφορούν όλους μας. Είναι ένα σύνολο παραγόντων, του οποίου όλοι είναι πολύ δουλεμένοι και προσεγμένοι, αλλά ενώ θα μπορούσε να βασιστεί σε οποιονδήποτε από αυτούς ξεχωριστά, δε βασίζεται σε κανέναν εξ ολοκλήρου. Είναι ένα “ολοκληρωμένο πακέτο”.

Είστε μια μπάντα ενεργοί στις ζωντανές εμφανίσεις. Τι σημαίνει για εσάς το live και πως νιώθετε που φέτος θα εμφανιστείτε στο Rockwave Festival;

Το Rockwave Festival είναι πραγματικά ένα όνειρο που γίνεται πραγματικότητα. Όλοι μας, ο καθένας ξεχωριστά, από μικρή ηλικία, ονειροπολούσαμε να παίζουμε σε μια από τις μεγαλύτερες σκηνές κι ένα από τα μεγαλύτερα events στην Ελλάδα και στο είδος μας. Ειδικά με θρυλικά συγκροτήματα όπως οι Deep Purple που θα ανοίξουμε φέτος, κι άλλες τεράστιες μπάντες, όπως Saxon, Asking Alexandria, As I Lay Dying, κ.λπ. Ειδικά όταν κάτι τέτοιο συμβαίνει, σε λιγότερο από έναν χρόνο από την κυκλοφορία του πρώτου μας δίσκου, είναι μια τεράστια επιβεβαίωση για εμάς, στο ότι η δουλειά κι ο κόπος μας εκτιμήθηκαν, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Και φυσικά ως ενεργό μέλος μιας όλο και καλύτερης ελληνικής σκηνής θα θέλαμε να μας πείτε την άποψη σας για αυτήν.

Η ελληνική σκηνή έχει σίγουρα πολλά να προσφέρει, με δεκάδες δυνατές μπάντες που είτε ξέρεις, είτε περιμένουν να τους ανακαλύψεις. Έχουμε συνεργαστεί με αρκετούς από τη δεύτερη κατηγορία ήδη κι ήταν πραγματικά πολύ δυνατές και καλές εμπειρίες.

Θα συνεργαζόμασταν και με οποιοδήποτε μεγάλο συγκρότημα, με μια μικρή προτίμηση σε λίγο πιο progressive metal σχήματα, τύπου Mother of Millions, Need, Poem, VIC από ελληνική σκηνή, γιατί θα ταιριάζαμε περισσότερο μουσικά, κι έχοντας γνωρίσει και κάποια από τα μέλη, φαίνονται καλοί χαρακτήρες, το οποίο είναι το σημαντικότερο για εμάς.

Ποιες είναι οι προσδοκίες σας μετά την κυκλοφορία του άλμπουμ; Ποιοι οι ευρύτεροι στόχοι σας μακροπρόθεσμα;

Ο σκοπός μας είναι να κινηθούμε επαγγελματικά, και να διαδώσουμε τα μηνύματά μας και τη μουσική μας, μέσω των μεγάλων σκηνών, κι αυτός είναι ο λόγος που το έχουμε πάρει τόσο θερμά ακόμα κι από την πρώτη δισκογραφική μας δουλειά. Οπότε είμαστε εδώ κι είμαστε έτοιμοι να κυνηγήσουμε να γίνουμε ένα συχνά αναφερόμενο όνομα στη σκηνή.

Παιδιά ευχαριστούμε για την συζήτηση και ευχόμαστε κάθε επιτυχία! Κλείστε την κουβέντα μας με όποιο τρόπο θέλετε!

Σας ευχαριστούμε πολύ για την πρόσκληση. Υπάρχουν πολλά σχέδια εν κινήσει. Περιοδείες και lives είναι μέσα, αλλά κι η αρχή της δημιουργίας του δεύτερου δίσκου μας. Όλα θα ανακοινώνονται σιγά σιγά μέσω των Social Media κι άλλων φορέων επικοινωνίας ώστε να μη χρειαστεί να τα χάσει κανένας. Συνεχίστε να υποστηρίζετε την ελληνική αλλά και γενικά τη Rock και Metal σκηνή!

**Η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε από τον Μανώλη Μ.**

 

https://linktr.ee/spektrvm