Δεύτερο άλμπουμ για το progressive metal project Vass/Katsionis με τίτλο ‘Cynical Silence’ . Πείτε μας τι έχει αλλάξει και τι παραμένει ίδιο σε αυτή την δουλειά.

Θα ήθελα να ξεκινήσω ευχαριστώντας σας που αφιερώσατε χρόνο για αυτή τη συνέντευξη, και που μου δίνεται αυτήν την ευκαιρία να μιλήσω για τις δουλειές μας. Όσον αφορά την έκδοση 2 άλμπουμ, με μόνο ένα χρόνο διαφορά, νομίζω ότι αυτό αποδεικνύει πόσο καλά δουλεύουμε μαζί και πόση δημιουργικότητα έχουμε μεταξύ μας.

Ήμασταν τόσο ευχαριστημένοι με το αποτέλεσμα του 1ου μας άλμπουμ, “Ethical Dilemma”, που μπήκαμε κατευθείαν στο στούντιο και γράψαμε το 2ο, “Cynical Silence” λίγο αργότερα.

Με το “Ethical Dilemma”, ο στόχος μας ήταν σίγουρα προσανατολισμένος στο να δώσουμε στο κοινό αυτό το “Fates Warning της δεκαετίας του ’90”, ποιοτικό progressive metal . Ότι, ναι, υπάρχουν ακόμα μουσικοί που μπορούν να γράψουν και να παράγουν αυτό το είδος μουσικής.

Με το “Cynical Silence”, αυτός ο παράγοντας είναι ακόμα πολύ εμφανής, αλλά τα τραγούδια δεν «παγιδεύτηκαν» σε αυτό το κουτί.

Θέλαμε να αποδείξουμε ότι αν και επηρεαζόμαστε σε μεγάλο βαθμό από αυτό που οδήγησε στο “Ethical Dilemma”, ότι δεν είμαστε μονοδιάστατοι. Δεν θέλαμε να δημιουργήσουμε το “Ethical Dilemma”μέρος 2ο.

Το “Cynical Silence” είναι ένα άλμπουμ με πολύ βαθύ, στοιχειωμένο, θλιβερό ήχο.

Δεν θα μπορούσαμε να μην σταθούμε λίγο στο φοβερό εξώφυλλο του άλμπουμ. Ποια  διαδικασία ακολουθήθηκε για την δημιουργία του και από ποιον;

Το εξώφυλλο του άλμπουμ δημιουργήθηκε, από τον ΒοΒ, τοποθετώντας όλους τους στίχους του άλμπουμ στο OpenGPT και στη συνέχεια χρησιμοποιώντας αυτές τις προτροπές στο Midjourney για να “φτιαχτεί” το εξώφυλλο. Το αποτέλεσμα είναι υπέροχο και αντανακλά τη φύση του άλμπουμ, πιστεύουμε. Στην αρχή δίσταζα να χρησιμοποιήσουμε την τεχνητή νοημοσύνη, αλλά με κέρδισε όταν είδα το τελικό αποτέλεσμα.

Το άλμπουμ περιέχει 9 εξαιρετικά κομμάτια , ηχητικά γύρω από τον χώρο του progressive. Όσον αφορά τους στίχους, σε τι αναφέρονται.

Οι στίχοι μου είναι πολύ σφαιρικοί. Μπορεί να είναι εξαιρετικά προσωπικά ή πολύ γενικά κατά μία έννοια. Συγκεντρώνω κίνητρα για να γράψω τους στίχους μου από τα πάντα στην καθημερινότητα και τη ζωή. Ο κόσμος στον οποίο ζούμε, προσωπική ήττα, ενηλικίωση, σιωπή, απώλεια, θυμωμένες σκέψεις, ωρίμανση, αναζήτηση, κ.λπ. Αυτά είναι μόνο μερικά από τα περιεχόμενά μου όταν επικεντρώνομαι στη δημιουργία μιας ιστορίας ή θέλω να εκφράσω κάτι για τον ακροατή.

Συνολικά, οι ιδέες μου για το λυρικό μέρος ενός τραγουδιού μπορούν να πηγάζουν από τη μουσική ή μπορώ να προσαρμόσω τις ιστορίες μου σε συγκεκριμένα μουσικά μοτίβα.

Ο τίτλος του άλμπουμ δηλώνει ακριβώς αυτό που πιστεύω. Στις απελπισμένες και σκληρές μέρες μας νιώθω ότι γύρω μας υπάρχει ένα «μούδιασμα». Η κοινωνία διέρχεται μια «ΚΥΝΙΚΗ ΣΙΩΠΗ»

 Μιλήστε μας με δύο λόγια ( αν γίνεται) για την συνεργασία σας με τον Bob Katsionis έως και σήμερα.

Η συνεργασία μου με τον Bob εκτείνεται σε μια περίοδο 10 ετών. Αρχίσαμε να δουλεύουμε μαζί όταν τον πλησίασα για την παραγωγή του 2ου άλμπουμ του συγκροτήματός μου, Terra 1nc0gnita. Οι ιδέες και το όραμα του για ένα συμπαγές heavy metal άλμπουμ συνέπεσαν με το όραμά μου για το άλμπουμ του συγκροτήματος. Βγήκε ένα υπέροχο αποτέλεσμα, το “Fragments of a Ruined Mind” (Symmetric records). Έτσι κατάλαβα ότι εμείς οι δυο κάνουμε ένα υπέροχο

δίδυμο. Όταν, λοιπόν, οι Terra 1nc0gnita τελείωσαν την περιοδεία για τη 2η μας κυκλοφορία, μου τέθηκε ένα δίλημμα. Ήταν να δουλέψω σε ένα 3ο άλμπουμ με το συγκρότημα ή να κάνω αυτό που πάντα ήθελα: να ηχογραφήσω και να παράγω ένα progressive metal άλμπουμ;;;

Είναι προφανές τι επέλεξα να κάνω. Έβαλα το συγκρότημα στον «πάγο» και πλησίασα τον ΒοΒ με το όραμά μ

Ποια είναι η επόμενη μέρα για τους Vass/Katsionis;

Είμαστε στην πραγματικότητα, σε αυτό το σημείο, ένα project. Ποτέ δεν λέμε ποτέ. Αν έχουμε την κατάλληλη ευκαιρία/συμφωνία, για να παίξουμε το υλικό μας, ζωντανά, σίγουρα θα το σκεφτούμε. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα συνεχίζουμε να βγάζουμε/παράγουμε ποιοτικό prog-metal.

Όσον αφορά την metal στην χώρα μας βλέπετε να υπάρχει μέλλον;

Πιστεύω ότι η Ελληνική μέταλ σκηνή δεν έχει ποια τίποτα να ζηλέψει από τα εξωτερικά σχήματα. Έχουμε ανέβει πολλά επίπεδα. Οπότε όσο παράγουμε σ’αυτο το επίπεδο, θα υπάρχει μέλλον.

Ας επιστρέψουμε στο δεύτερο σας άλμπουμ λοιπόν. Τι είναι αυτό που θα ακούσει ένας  ακροατής που δεν γνωρίζει έως τώρα την μπάντα και τι να περιμένουν οι οπαδοί σας;

Θα έλεγα, το ποιοτικό progressive metal του 90’ς στη σφαίρα των Fates Warning, Queensryche και Dream Theater. Έχουμε ενσωματώσει μερικές «πινελιές» από μπάντες όπως οι Pain of Salvation, Conception και Leprous. Να περιμένουν οι οπαδοί μας, ότι πάντα θα εξελισσόμαστε, για να παράγουμε την καλύτερη prog-metal μουσική!!

Υπάρχει περίπτωση να σας θαυμάσουμε σε κάποιο live;

Ποτέ μην λες ποτέ ……….

Αν σας δινόταν η ευκαιρία να κάνετε ένα project με τον αγαπημένο σας μουσικό , ποιος θα ήταν αυτός και τι ακριβώς θα έβγαινε από αυτή την συνεργασία;

Τώρα μου βάζεις πολύ δύσκολα!!! Οοοουυυφφφφφ………Εμμ ….Λοιπόν….. Θα ήθελα πάρα πολύ να συνεργαζόμουνα με την τραγουδίστρια SADE.

Την λατρεύω. Είναι θεά. Θα ήτανε ένα όνειρο, που θα γινόταν πραγματικότητα να έβγαζα ένα δίσκο μαζί της. Κάτι πολύ soul, jazz, funk, blues, atmospheric.

Από εμένα συγχαρητήρια για την νέα σας δισκογραφική δουλειά, εύχομαι κάθε επιτυχία και ευχαριστώ πάρα πολύ για τις απαντήσεις! Ο λόγος σε εσάς για να κλείσει αυτή η συνέντευξη.

Εγώ σας ευχαριστώ. Ευχαριστούμε προσωπικά κάθε έναν από τους θαυμαστές μας, για την υποστήριξη των προσπαθειών μας για να κρατήσουμε ζωντανό το progressive

metal ήχο της δεκαετίας του ’90.

In Prog we trust!!!!!

 

**Η συνέντευξη πραγματοπιήθηκε από τον Μανώλη Μ.**

 

 

https://vass-katsionis.bandcamp.com/album/cynical-silence 

https://www.facebook.com/profile.php?id=100085379689804 

https://vass-katsionis.bandcamp.com/ 

https://www.facebook.com/symmetricrecords/

https://vass-katsionis.bandcamp.com/?fbclid=IwAR0TpnkOKj9-gAPd5mzXSf3et8Y5TYWp-TVMNe_iAGRo5Q4FHuMjfE1q5OA