Το “Ethical Dilemma” είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας του τραγουδιστή των Terra 1nc0gnita, Billy Vass, και του πολύ-οργανίστα /μουσικού /παραγωγού, Bob Katsioni, το οποίο κυκλοφορεί από τη Symmetric Records.

Η ιδέα που ξεκίνησε αρχικά ως σόλο άλμπουμ για τον Vass, κατέληξε σε ένα progressive metal άλμπουμ, που δεν θα μπορούσε να κυκλοφορήσει δίχως να φέρει και το όνομα του καταξιωμένου Bob Katsionis. Φάνηκε ότι η συγκυρία ήταν κατάλληλη για τον Katsionis και τον Vass ώστε να συνεργαστούν σε κάτι τέτοιο, καθώς ο Vass είχε ένα διάλειμμα από τη σύνθεση τραγουδιών για τους Terra 1nc0gnita, ενώ και ο Bob είχε άφησε τις ευθύνες των δυνατών Firewind. Μαζί με τους παλιούς φίλους και συμπαίκτες του συγκροτήματος Bill DiBenedetto στα τύμπανα και Τέλη Καυκά, ενός από τους καλύτερους επαγγελματίες μπασίστες της Ελλάδας, άρπαξαν την ευκαιρία να ξεκινήσουν τη σύνθεση τραγουδιών, και το αποτέλεσμα είναι αυτός ο εξαιρετικός δίσκος.

Οι μουσικοί που εμφανίζονται στο “Ethical Dilemma” ένωσαν την αγάπη τους για την progressive metal μουσική, ο καθένας από τη δική του ξεχωριστή οπτική στη σύνθεση, και το αποτέλεσμα μας παρουσιάζεται μέσα από ένα ταξίδι 8 τραγουδιών σε βάθος στις αλλαγές χρόνου, συνοδευόμενο από δυνατές κιθάρες που σίγουρα θα σε κάνουν να χτυπηθείς, αλλά και με αρμονικά πλήκτρα που με τη μελωδικότητα τους θα σου δώσουν την ηρεμία που αναζητάς μέσα από τη μουσική.

Φυσικά σε όλο αυτό ξεχωρίζουν και τα τύμπανα με τις τεχνικές τους που γίνονται αντιληπτές στον ρυθμό που δίνουν, αλλά και με το μπάσο του Τέλη Καύκα, ο οποίος μας αποδεικνύει για ακόμα μία φορά γιατί ονομάζεται ως ένας από τους καλύτερους επαγγελματίες μπασίστες της Ελλάδας. Είναι πραγματικά μοναδικός και η επιλογή του για τη συμπλήρωση του line up στη σύνθεση του δίσκου “Ethical Dilemma” είναι παραπάνω από εύστοχη!

Μέσα από progressive metal τραγούδια, που είναι όλα εξαιρετικά στο άκουσμά τους, το album “Ethical Dilemma” έρχεται να μας κερδίσει τόσο μέσω της αισθητικής του που θυμίζει το progressive metal του 90’ που όλοι αγαπήσαμε, όσο μέσω και των μουσικών χαρακτηριστικών που παρουσιάζονται από τον Bob Katsionis και φυσικά όσων συμμετέχουν εδώ! Ο Bob είναι γνωστός για το ποιόν του ως μουσικός και για το τι μπορεί να κάνει, αλλά εδώ έχει δώσει ρέστα και έχει δημιουργήσει συνθέσεις που πραγματικά πρόκειται να σου μείνουν χαραγμένες στο μυαλό και να θες να τις ακούς ξανά και ξανά.

Όμως ο Katsionis δεν μένει μόνο εκεί. Έχει καταφέρει να συνεργαστεί άψογα με τους υπόλοιπους μουσικούς, αλλά και να αξιοποιήσει το μοναδικό φωνητικό εύρος 4 οκτάβων του Billy Vass, ο οποίος φαίνεται να κάνετε εδώ την υπέρβαση και να παρουσιάζει μία υπέροχη εκδοχή του που δεν έχετε ακούσει σε κάποιον άλλον δίσκο. Έχει πάθος, ζωντάνια και εκφράζει τους καλογραμμένους στίχους όπως αρμόζει σε ένα είδος σαν αυτό! Η αλήθεια είναι ότι περιμέναμε την πολύ καλή συνεργασία τους, αλλά ότι θα έφτανε σε τέτοια επίπεδα είναι κάτι που μας εξέπληξε θετικά!

Το νέο album του Billy Vass και του Bob Katsionis αποτελεί μία κυκλοφορία που θα ζήλευαν μεγάλα ονόματα της progressive metal μουσικής σκηνής του 90’ και πρέπει σίγουρα να την ακούσετε! Εγώ τους βγάζω το καπέλο για ακόμα μία φορά και τους συστήνω ανεπιφύλακτα!

 

**Το review πραγματοποιήθηκε από τον Μανώλη Μ.**

 

https://vass-katsionis.bandcamp.com/

https://www.facebook.com/symmetricrecords/

VASS-KATSIONIS “Mark The Moment” (Progressive Metal, 2022)