ΚΥΡΙΑΚΗ 26 ΦΕΒΡΟΥΑΡΊΟΥ 2023

Οι Zanias είναι το solo project της ανήσυχης Αυστραλέζας δημιουργού Alison Lewis, μίας καλλιτέχνη με ένα sophisticated μουσικό και εξωμουσικό background και μουσικές δραστηριότητες που της έχουν φέρει ένα δυναμικό core-following, από τους Linea Aspera που σχημάτισε με τον Ryan Ambridge στα early 10’s και τους Keluar, project της με τον Sid Lamar των Schwefelgelb, μέχρι την δημιουργία της Βερολινέζικης καλλιτεχνικής κολεκτίβας -και μετέπειτα δισκογραφικής εταιρείας- Fleisch, μαζί με τους Phase Fatale, Agency, Halv Drøm, LGHTWGHT και Primary, στην οποία και οφείλεται η EBM αναβίωση των τελευταίων ετών αλλά και μέσω της οποίας κυκλοφόρησαν τις δουλειές τους -μεταξύ άλλων- οι Forces, Kontravoid, Imperial Black Unit, Reka και Fractions.

Ήταν το έτος 2014 όταν οι ψυχεδελικές επαναστάσεις του εύθραυστου της ύπαρξης, οδήγησαν την Alison να αφοσιωθεί στην μουσική full-time αλλά και να δημιουργήσει τους Zanias. Το ντεμπούτο EP “To The Core” του 2016 κυκλοφόρησε σε συμπαραγωγή με τον μέντορά της και στενό της φίλη Alex Akers των Forces και αποτέλεσε τον πυρήνα του ήχου των Zanias: EBM κρουστά, πολυδιάστατα αιθέρια φωνητικά και μία βαριά ατμοσφαιρική προσέγγιση στην παραγωγή και την ερμηνεία.
Το full length album “Into The All” του 2018 αποτελεί ένα ethnic fusion αιθέριας EBM και darkwave, ενώ οι μετέπειτα αναζητήσεις της δια μέσω συνεργασιών όπως εκείνη με τους Black Rain εισχώρησαν μέχρι και στα techno κατατόπια, οδηγώντας σε ακόμη περισσότερες συνεργασίες, όπως εκείνη με τον Regis αλλά και καλλιτέχνες της Monnom Black Records, στα compilation tapes της οποίας, συμμετείχε στα έτη που ακολούθησαν.

Τα EPs “Extinction” και “Harmaline” του 2020, σε παραγωγή της ιδίας, είχαν την ατυχία να συμπέσουν με την παγκόσμια πανδημία, που όμως της έδωσε το κίνητρο να δουλέψει ακόμη σκληρότερα και πιο αφοσιωμένα, με αποτέλεσμα την κυκλοφορία του “Unearthed” full album to 2021, αλλά και σωρείας μουσικών videos που συνόδευσαν το ηχογράφημα. Οι δουλειές των Zanias πάντα χαρακτηρίζονταν από την αναζήτηση για ένα ανώτερη νόημα, την εξερεύνηση των ανθρώπινων συναισθημάτων και του πως αυτές οι περίπλοκες εμπειρίες του συνειδητού επηρεάζουν την εξελικτική μας ιστορία ως είδος. Η συγγραφή και η ερμηνεία δια μέσω του ήχου είναι ο τρόπος της να διερευνά τα ψυχολογικά της ενδιαφέροντα και τελικά να απολαμβάνει το δέος της εγγενούς συνδεσιμότητας της μουσικής.

Την συναυλία ανοίγουν οι Marva Von Theo. Σκοτεινοί και ρυθμικοί, ταυτόχρονα όμως εσωστρεφείς, ονειρικοί και συναισθηματικοί, βρίσκουν τον δρόμο τους μέσα από το σκοτάδι της darksynth μουσικής προς την λαμπερή electro-pop. Έχουν κυκλοφορήσει δύο δίσκους που ξεχώρισαν για την ιδιαίτερη αισθητική τους, τις πολυδιάστατες, ευρηματικές συνθέσεις τους, τα εκφραστικά, καθηλωτικά φωνητικά και τους ιδιαίτερα μελαγχολικούς στίχους πάνω σε άκρως χορευτικά beats.

Εισιτήρια: https://www.viva.gr/tickets/music/zanias-au-w/marva-von-theo-gr-live/

 

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 14 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2023

Οι Deafkids επιστρέφουν στην Ελλάδα με ένα νέο album γεννημένο μέσα από την εμπειρία τους. Το “Metaprogramação” είναι η τρίτη πλήρης κυκλοφορία τους, αλλά μόλις η πρώτη υπό την στέγη της Neurot Recordings. Ενώ η προηγούμενη κυκλοφορία τους, το “Configuração do Lamento” βρήκε το συγκρότημα να εμβαθύνει στον δικό του μουσικό κόσμο διαφορετικών και ασύμφωνων χαρακτηριστικών, το “Metaprogramação” οδηγεί αυτό το μείγμα σε εντελώς νέα άκρα. Σε ένα αφήγημα κατά το οποίο τα τραγούδια λιώνουν και διαλύονται το ένα μέσα στο άλλο, οι ηλεκτρονικοί παλμοί αναμειγνύονται με την δύναμη ρυθμικών και κρουστικών στρωμάτων, που υφαίνονται μανιωδώς αποτυπώνοντας ένα “φουτουριστικό-πρωτόγονο ψυχικό σενάριο” στα τραγούδια.

Είναι δύσκολο να περιγράψεις ή να αποδομήσεις τους Deafkids, μα όλα τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν την πανκ και επιθετική αισθητική του συγκροτήματος είναι παρόντα (ακόμη κι αν κάθε τόσο κάνουν την παρουσία τους με απρόβλεπτους και εκπληκτικούς τρόπους), οι υπερβολές σε delays και θορύβους, οι λυγμοί των κιθαρών, οι ξέφρενοι χορευτικοί ρυθμοί, όλα καταλήγουν σε ένα άγριο ψυχεδελικό ταξίδι που είναι προορισμένο να διεισδύει στο μυαλό μέσω του σώματος, μεθώντας και τα δύο ταυτόχρονα.

Mammock:
Οι Mammock είναι μια τετραμελής weird rock μπάντα που σχηματίστηκε στην Αθήνα στις αρχές του 2018. Ο ήχος τους χαρακτηρίζεται από την ωμή ενέργεια του noise rock σε συνδυασμό με την ένταση του post-hardcore, εισάγοντας παράλληλα στοιχεία από πολλά διάφορα μουσικά είδη. Τον Ιανουάριο του 2020 κυκλοφόρησαν το ντεμπούτο τους Itch, το οποίο έλαβε πολύ θετική ανταπόκριση και καλές κριτικές από εγχώρια και ξένα μέσα. Τον περασμένο Νοέμβρη κυκλοφόρησαν το δεύτερό τους άλμπουμ “Rust” από τη Venerate Industries, το οποίο ξεχώρισε ανάμεσα στις εγχώριες κυκλοφορίες του 2022. Οι Mammock έίναι γνωστοί για τις εξαιρετικές ζωντανές τους εμφανίσεις!

Εισιτήρια: https://www.viva.gr/tickets/music/deafkids-live-at-temple/